Här kan du se SL testa sina nya tunnelbanetåg idag

SL har köpt 96 stycken nya C30-vagnar, som ska bjuda på fräsch AC och fler ståplatser. Nu testas de nya tunnelbanetågen skarpt i Stockholms tunnelbanenät. "Det är massor av folk i gula västar", säger en upprymd resenär till StockholmDirekt.

  • Publicerad 09:00, 14 nov 2019

Under onsdagsförmiddagen såg en av StockholmDirekts läsare att "någon slags tåghappening" ägde rum i Fruängen.

Mängder av personer i gula västar äntrade ett skinande rent tunnelbanetåg som sedan – i en smekande rörelse – lämnade perrongen.

– Det gick så fort att jag knappt hann få upp kameran, säger resenären som vill vara anonym till StockholmDirekt.

Det hela visade sig vara ett av SL:s splitternya C30-tåg, som nu testas för fullt.

– Just nu kör vi tågen mellan ordinarie avgångar, utan resenärer ombord. Det har varit några provåkningar med projektmedlemmar ombord, men vi har alltså inte släppt på resenärer ännu, säger Elin Lindström från SL:s pressavdelning.

FILM: Nu testas nya tunnelbanetågen på dagtid

Kolla in tågen på röda linjen idag

Idag, torsdag, ska SL köra tågen mellan klockan 10-14. Nytt är att testkörningen görs på hela röda linjen. Tidigare testkörningar har endast skett på kortare sträckor.

– Vi har tidigare testkört tågen under nätterna, utanför ordinarie trafik. Nu testkör vi alltså tågen under de ordinarie trafiktimmarna för att verifiera hur de beter sig i vanlig trafikering. Vi kör dock tågen utanför rusningstid för att inte påverka resterande trafik, säger Elin Lindström.

Roliga att köra

SL kommer att testköra tågen med resenärer ombord någon gång efter årsskiftet.

– De tågförare som har testat att köra tågen säger att de är roliga att köra och känns bra. Som resenär upplevs tågen i allmänhet som rymligare och ljusare än de äldre modellerna är, säger Elin Lindström.

NYTT OCH GAMMALT. Skinande nya C30-tåget till vänster. Gamla skröpliga C14-tåget till höger. Foto: Privat

GULA VÄSTAR STEG OMBORD. När C30-tåget körde in på Fruängens perrong skuttade ett flertal personer i gula västar snabbt ombord. Foto: Privat

FAKTA: C30

Vagnarna: 70 meter.
Rymmer: 140 sittande och 490 stående passagerare.
Nytt: Färre sittplatserna för att skapa mer plats. Luftkonditionering, digitala informationsdisplayer samt realtidskameror.