Vid Södermalmstorg håller staden på att göra i ordning en ny utsiktsplats där besökare både kan få en bra överblick över rivningarna och se nya Slussen i 3D i sina mobiler. Foto: Elina Lundberg

Här kan du se Slussen rivas – och återuppstå i 3D

Snart kan du se nya Slussen i 3D medan du blickar ut över rivningarna från en ny utsiktsplats vid Södermalmstorg.

  • Publicerad 06:30, 1 dec 2016

Många spanar nyfiket ut över rivningen av Slussen. Vid Södermalmstorg har större panoramafönster satts upp i planket för att folk ska få en bra utblick över det avspärrade området. Här har staden gjort en ny utsiktsplats som ska vara klar på fredag.

LÄS MER: Här har Slussen fått titthål – se vad som händer bakom planket

Härifrån ska man både kunna se dagens och framtidens Slussen. På utsiktsplatsen planeras nämligen en VR-punkt, där man kan stå och med sin mobil eller padda se ett 360-graders panorama i 3D som visar upp hur nya Slussen kommer se ut, från just den platsen.

– Tanken är att man ska få lättare att visualisera och förstå hur Slussen faktiskt kommer att te sig sen. Nu lägger vi ut en första bild. Sen kommer vi löpande lägga ut fler bilder och filmer som gör att man kan åka genom platsen, säger Eva Rosman, kommunikationsansvarig på Slussen-projektet.

Byggs ut med fler detaljer

3D-bilderna bygger på de modeller som Slussenprojektet just nu arbetar med. Eftersom projekteringen inte är klar, så är det en enkel avskalad modell som efterhand kommer bli mer och mer detaljerad.

– Nu svävar till exempel bänkarna i luften eftersom benen inte är projekterade ännu. Det är en unik chans att vara med när Slussen växer fram på ritbordet, säger Eva Rosman.

På fredag ska 3D-visningen av Slussen igång.