SLUT. Granen är snart ett minne blott i stugorna för i år. Foto: Mostphotos

Här kan du slänga din julgran i Väsby

På måndag är det tjugondag Knut och definitivt dags att ta farväl av julen. Här är platserna där granar får dumpas i Väsby.

  • Publicerad 15:30, 8 jan 2020

Det finns en tendens att lämna dem vid återvinningsstationer, alltså insamlingsstationerna för pappers- och plastförpackningar och tidningar. Där ska de inte vara.

Den kanske fortfarande står grön och grann i stugan, men tjugondag Knut närmar sig med stormsteg och så även slutet för årets julgran.

Men vad gör man då med sitt barrträd, oavsett om det har alla barr kvar eller sedan länge tappat dem? I Väsby finns det flera sätt att lämna in sin julgran. Du kan lämna den till återvinningscentralen i Smedby, till en mobil återvinningscentral eller beställa hämtning av trädgårdsavfall hos kommunens kontaktcenter Väsby Direkt.

– Vi har inga gemensamma uppsamlingsplatser för julgranar i kommunen, utan hänvisar till återvinningscentralen, både den i Smedby och de mobila, säger Diana Undén, på kommunens kretsloppsenhet.

Om granen inte är för stor går det bra att lämna in den hel.

– Om den får plats i en container så behöver man inte såga upp den, säger hon.

Beställa hämtning

Om man har svårt att ta sig till en återvinningscentral med granen kan man som boende i enbostadshus beställa hämtning av trädgårdsavfall hos kommunen, mot en kostnad.

– Det kan man göra året runt och gäller inte bara specifikt för julgranar, säger Diana Undén.

Vissa privata fastighetsägare kan ordna med gemensamma uppsamlingsplatser för julgranar för dem som bor i lägenhet.

Är Väsbyborna duktiga på att lämna i sina julgranar på rätt sätt?

– Det finns en tendens att lämna dem vid återvinningsstationer, alltså insamlingsstationerna för pappers- och plastförpackningar och tidningar. Där ska de inte vara, säger Diana Undén.

Men hur gör den som har en plastgran?

– Om man behöver slänga en plastgran så ska den sorteras som metall.

I Väsby kan man lämna sin julgran som trädgårdsavfall på Smedby återvinningscentral eller på mobila återvinningscentralen.

Mobil återvinningscentral:
Sigma, Hammarbyvägen 70: 13 januari kl 16.30–19.30
Väsby Centrum, östra parkeringen: 27 januari, 16.30–19.30
Runby, Bromsbodavägen: 10 februari, 16.30–19.30
Mer information finns på https://www.upplandsvasby.se/återvinningscentraler

Man kan även beställa hämtning av granen som trädgårdsavfall hos Väsby Direkt.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Han vill skapa ett kulturcenter i Järnvägsparken

Nyheter Väsby konsthalls grundare har planer på akvarellcenter och kulturkafé Kulturkafé, akvarellcenter och utomhusutställningar. Väsby konsthalls grundare Ricardo Donoso har stora planer för Järnvägsparken.måndag 27/1 11:46

Effektivt Väsby vann klart

Sport Fyra mål på lika många minuter avgjorde Trots ett spel som hackade på en cylinder hämtade Vilda Väsby med sig tre poäng i bortamatchen mot ärkerivalerna Vallentuna BK. Nyckeln blev fyra minuter i slutet av första- och början av andra...söndag 26/1 19:40

Anna får pli på hundarna i Norrort

Nyheter "Det finns ingen manual" En del hundägare har problem med hundar som skäller, krafsar eller kissar inomhus. Men om det inte är något fysiskt fel på pälsklingen? Det är här Danderydsbon och hundtränaren Anna Ögren kommer in.fredag 24/1 15:26
Stockholm Direkt