Genom filmtjänsten Cineasterna kan Ekerö bibliotek erbjuda låntagarna 1 900 olika titlar. Bibliotekarien Johan Jönsson gillar det. Foto: Elin Bisander & Cineasterna

Här kan du streama filmer – helt gratis

Ekerö bibliotek har fått ett eget litet Netflix. Nu kan låntagarna streama film från en ny tjänst. Och det är naturligtvis helt gratis.

  • Publicerad 09:42, 1 nov 2018

Det är en breddning för att det även ska bli mer lättillgängligt.

Tjänsten har länge varit efterfrågad och för två veckor sedan släpptes den på Ekerö bibliotek. Utbudet kommer från filmtjänsten Cineasterna som erbjuder 1 900 olika titlar med ambitionen att erbjuda fem nya filmer varje vecka.

– Vi har många kunder som hyr fysiska filmer och tänker att vi vill lägga mer pengar på streamad film. Det är en breddning för att det även ska bli mer lättillgängligt, alla tar sig ju inte hit så lätt. Cineasterna satsar på det som de själva klassar som kvalitetsfilm, man kan streama en hel del svenska filmer, utländskt drama och äldre filmer, säger Johan Jönsson, bibliotekarie på Ekerö bibliotek.

Två filmer i veckan får man streama från tjänsten och det är gratis för låntagarna, det enda som behövs är ett bibliotekskort och en personlig kod. Filmerna går att se på de flesta typer av plattformar som Ipad, telefon, Apple tv och i datorn. I dagsläget är ett sextiotal bibliotek runt om i landet anslutna till tjänsten.

– Användandet har börjat väldigt lugnt, men jag tror att det är för att många ännu inte vet att tjänsten finns. Många kunder blir väldigt intresserade och det verkar som att många vill prova tjänsten när de hör talas om den, säger Johan Jönsson.

Själv har han hunnit streama dokumentären ”Det stora blå” och har redan blivit sugen på nästa film.

– Nu väntar Kieslowskis Trikoloren, den röda, den vita och den blå filmen.

Kommande veckas nyheter är bland annat dokumentären om Whitney Houston och den nederländska filmen ”Kauwboy” som kallats för 2010-talets ”Mitt liv som hund”.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Skådespelar om VM-medaljer

Nyheter Skådespelandet tar en 16-årig Älvnäsbo till USA. Där ska Ludvig Karmalm tävla internationellt i sommar. – Jag är förväntansfull, säger han.måndag 25/3 9:05

KRÖNIKA: Nyheterna är som 2014 all over again

Krönika Ibland är det helt otroligt hur saker och ting bara går runt i cykler. När Mälarö Tidning startade för drygt fem år sedan kastades jag in i Mälaröarna. Min kunskap om öriket Ekerö låg väl ungefär på...måndag 25/3 1:15