Ampai Krook serverar på Sockenplans thairestaurang som är det enda Thai haket där man kan sitta inomhus. Foto: Linda Gren

Här kan du ta tuben till Thailand

De tre thaihaken ligger placerade i en triangel – bara några hundra meter ifrån varandra. Men konkurrensen är inget som avskräcker krogägarna. Så frågan är: Vill människorna runt Sockenplan bara ha thaimat?

  • Publicerad 11:40, 7 feb 2018

Det är lunch och fullt vid varje bord. I taket hänger lyktor och i köket ryker det från de rundade stekpannorna. Sockenplans Thai vid Enskedevägen har 16 år på nacken och är den äldsta av de tre thaihaken som ligger i området.

Lite konkurrens har de märkt av sedan de två andra restaurangerna öppnade, menar ägaren Tomas Zuckerman, speciellt när det gäller avhämtning av mat. Men samtidigt tror han att intresset för thaimat ökar för varje år som går.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det är ju tyvärr så att det är lättare att hitta thaimat än vad det är att hitta en korv med bröd idag i Stockholm och inget annat verkar funka här i Sockenplan. Men vi har trogna gäster som varit här länge och så är vi den enda restaurangen där man kan sitta inomhus och bli serverad en öl, säger han.

Trogna gäster

Vid vägkanten en bit bort på Enskedevägen, nära Enskede IP, ligger gatuköket Mae Nam Kong. Daniel Vallgren har precis ställt sig i kön för att beställa.

– Jag har bara testat de här två säger han och pekar längs Enskedevägen. Men den här är bäst och de har parkering. Jag går nog hit två gånger i veckan, säger han.

Fix Reanqkhlua som driver Mae Nam Kong med sin mamma menar just att trogna gäster är en av anledningarna till att alla tre ställena funkar så bra som de gör.

– Jag känner inte av konkkurrensen från de andra utan jag tror att alla gäster har sitt ställe.

Mer populär på kvällarna

Tidigare låg Mae Nam Kong vid tunnelbanan men efter en höjning av hyran valde de att sälja lokalen till Thai Style – som också serverar thaimat.

Sureerat Wijit som arbetar i köket på Thai Style har inga gäster den här lunchen. Men hon säger att restaurangen väcks till liv på kvällarna.

– Den här är smidigast när man kommer från tunnelbanan på kvällen, säger gästen Ida Norberg, som bott området hela sitt liv, och fortsätter:

– När jag var liten gick familjen alltid till den andra, säger hon och pekar bort mot Sockenplan Thai. Nu tar jag alltid den här, den är billigare.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Sureerat Wijit menar att den största skillnaden mellan haken är smakerna.

– Vi har smaker ifrån Bangkok, sött och salt, den är påverkad av turismen, säger hon.

Fix Reanqkhulua som driver Mae Nam Kong håller med om att smakerna skiljer sig.

– Min mamma är från nordvästra Thailand och vi tar en del av smakerna därifrån, mycket röror och starkare mat, vissa väljer nog oss för hettan, säger han och fortsätter:

– Men sen tar ändå de flesta svenskar Pad thai, jag tror att det är för att den har "thai" i namnet, säger han och skrattar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Skolområde i Söderort kraftigt förorenat

Nyheter Höga halter av flera farliga ämnen Höga halter av bland annat arsenik, kvicksilver och bensen har hittats i marken vid Ekensbergsskolan. Nu måste området saneras.tisdag 22/5 21:00