Festligt. Kyrkokonsert, drinkar, dansgolv, DJ-set av Ametist Azordegan och historiska kvinnor som Signe Bergman på kvinnodagen i Stockholm. Foto: Linda Gren/Vilhelm Stokstad/Mostphotos/Maja Brand/Stockholmskällan

Här kan du uppmärksamma 8 mars i Stockholm 2019

Demonstrera, se en utställning, lyssna på författarsamtal, radiodokumentär eller kyrkosång. Eller varför inte ta en Astrid Lindgren-drink och dansa till kvinnliga DJ:s? Alternativen är många i Stockholm den 8 mars.

  • Publicerad 14:52, 26 feb 2019

8 mars i Stockholm

Stor demonstration

Under parollen Slå tillbaka mot kvinnohatet – socialistisk kamp mot patriarkatet ska ett demonstrationståg gå från Humlegården till Sergels torg. Samling klockan 18 i Humland. Anordnas av 8e marskommittén 2019 som består av Ung Vänster, Rättvisepartiet Socialisterna, Kvinnoförbundet Sara, Syndikalistiska Ungdomsförbundet, Revolutionär Kommunistisk Ungdom, Revolution, Varken Hora eller Kuvad, Kurdiska Kvinnorådet Amara, Kommunistiska Partiet, Socialistiska Feminister, Allt åt Alla. Här hittar du mer information

Kvinnohistoria på Kulturhuset
2019 är det hundra år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige. Vilka är kvinnorna runt Klarakvarteren – de som format Stockholms city? Feministen Signe Bergman som drev på kvinnlig rösträtt, Augusta Lundin som öppnade Sveriges första modehus på Brunkebergs torg och kvinnorna på Klaragården. Bakom utställningen "Kvarterets kvinnor" står Kulturhuset Stadsteatern i samarbete med Stockholms Kvinnohistoriska.
När: Vernissage 8 mars 17.00–20.00. Fri entré. 

Manifestation mot hedersförtryck på Medis

På Medborgarplatsen hålls en manifestation mot hedersförtryck med start klockan 17. Arrangerar gör Grön Ungdom, Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund, Centerpartiets ungdomsförbund i Stockholm, Liberala ungdomsförbundet i Stockholm och RFSL ungdom. Här hittar du mer information.

Bang ordnar fest på Nalen
Tidningen Bangs traditionella 8 mars-fest anordnas i år på Nalen. Temat för 2019 är motstånd. Varje nummer kommer att ägnas åt en motståndsrörelse. Lagom till festen och Internationella kvinnodagen släpps första numret med tema kvinnorörelsen. Under kvällen blir det livespelningar och dans! När: Börjar klockan 20.00. Biljetter kan köpas här.

Specialvisning på Historiska
Historiska museet firar Internationella kvinnodagen med en kvinnohistorisk visning. Möt bekanta och obekanta personer ur historien och fundera över deras möjligheter och förutsättningar. Visningen gör nedslag i ordinarie utställningar och är kostnadsfri. Förbokning krävs då antalet platser är begränsat.
När: 15.00–16.30

Samtal och prisutdelning på Södra Teatern
På Södra Teatern ordnas en helkväll med feminism, scensamtal och mingel när det feministiska priset Årets Selma delas ut till en hemlig vinnare. Kakan Hermansson pratar jämställdhet och framtidshopp med bokaktuella författare och feministiska inspiratörer. Gäster är Sara Danius, Anna Kinberg Batra, Katarina Wennstam, Stina Wollter, Melody Farshin, Clara Henry, Christoffer Holst, Ida Östensson, Thomas Sekelius, Aase Berg och Camilla Läckberg. På plats finns Föreningen Storasyster, som jobbar för att motverka sexuellt våld, och Jinx Tattoo som tatuerar kvinnosymbolen. Efter scensamtal och prisutdelning blir det fest i baren och Ametist Azordegan är kvällens DJ.
När: Börjar klockan 18.00. Åldersgräns 18 år. Biljetter kan köpas här.

Radiobio och fest på Morfar Ginko
På kvällen den 8 mars bjuder Tempo Dokumentärfestival och RFSU in till fest. Premiärlyssna på på RFSU dokumentär, en podd om kamp, flykt och sexuella rättigheter. Under våren är temat för dokumentärserien sexuell exploatering. Lyssna på samtal med inbjudna gäster och producenten Maria Sveland. Efteråt blir det fest med inbjudna DJ:s.
När: 17.00. Mer information i facebookevenemanget

Mingel med Maktsalongen på Bar Brooklyn
På Bar Brooklyn ordnas 8:e mars-mingel med den ideella föreningen Maktsalongen. I år firas att det är 100 år sedan det beslutades att kvinnor skulle få rösträtt i Sverige.
När: 18.00. Åldergräns: 18 år. Gratis inträde. Mer information i facebookevenemanget.

Kvinnokonsert i kyrka
Hedvig Eleonora kyrka och Miura Productions ordnar välgörenhetskonsert till förmån för kvinnor, med musik av kvinnor, på Internationella kvinnodagen. Biljettintäkter går till Svenska kyrkan och i samband med konserten finns möjlighet att skänka en blus eller skjorta till kvinnojouren i Täby/Danderyd.
När: 18.30. Mer info här och biljetter här.

Kvinnodagsfest på Tap Room
Tap Room Kungsholmen ordnar fest med DJ:s, livemusik av Angie Green och specialcoktails inspirerade av av storslagna kvinnor som Astrid Lindgren. För varje såld drink från kvällens specialmeny skänks 10 kronor till den ideella organisationen Föreningen Storasyster.
När: Från 17.00. Mer information i facebookevenemanget.

Kvinnoquiz på Stadsbiblioteket
På stadsbiblioteket ordnas ett quiz där temat är Stockholms kvinnohistoria. Det bjuds på bubbel och tilltugg.
När: 17.00.

Tjejkväll på karaoke-pub i Rågsved

Rågsveds krog håller i ”Girls night out”. Musiken startar 19 och karaoken börjar 21. "Anledningen till varför vi hyllar dagen är för att företaget ägs av mig Nathalie och min mamma Agata. Alltid är det härligt med lite extra girl power!" hälsar krogen. Här är evenemanget.

Feministiskt lunchsamtal om samtycke

Vänsterpartiet i Stockholm arrangerar ett feministiskt lunchsamtal om samtycke på Studentpalatset (Norrtullsgatan 2) kl. 12-13. Öppet för alla och Vänsterpartiet bjuder på lunch. I samtalet deltar FATTA, Jonas Sjöstedt, Make Equal, EU-parlamentarikern Malin Björk och Clara Lindblom. Här är eventet.

Feministiskt boksläpp

Det nystartade feministiska förlaget Systerkonspirationen släpper sin första bok: Vem bryr sig? En antologi om känslomässigt arbete. På Söderbokhandeln Hansson & Bruce, Götgatan 37, hålls realeasfest med mingel och möjligheter till att köpa boken och snacka med förlaget och författarna. Pågår mellan klockan 19-21.

Manifestation mot sexuella trakasserier i skolan

Femmetopia på Kungsholmens gymnasium, och SNAF - Sexualkunskapen ni aldrig fick, håller i en manifestiation mot sexuella trakasserier och övergrepp, för uppdaterad sexualundervisning i skolan och för att skolan ska vara en porrfri zon, bland annat. Samling på Mynttorget klockan 15. Här är evenemanget.

Event för fler kvinnor på Wikipedia

Utrikesdepartementet, Wikimedia Sverige och KTH arrangerar ett #WikiGap-event på KTH:s bibliotek, Osquars backe 31, för att öka representationen av kvinnor på Wikipedia. Eventet pågår mellan klockan 13.30-18.30 och vem som helst får komma.  Här läser du mer om eventet.

Samtal om "Kvinnors organisering – hotad eller ett hot?"

Fi och ABF Stockholm håller panelsamtal om kvinnors organisering med bland andra Sissela Nordling Blanco, gruppledare Feministiskt Initiativ Stockholm och Maud Eduards, professor emerita, Plats: ABF-huset Sveavägen 41, Palmesalen, plan 1. Kostar 50 kronor. Här finns mer info.

Fler tips?

Har du fler evenemang att tipsa om den 8 mars, maila webben@direktpress.se så fyller vi på listan.