"Var nyfiken". "Alla som är öppna för det kan upptäcka något nytt i sitt närområde. Och det är jättespännande att höra diskussionen efteråt, för alla upplever det så olika", säger Casey Moir, som på lördag arrangerar en ljudpromenad mellan Bredäng och Sätra. Foto: Claudio Britos

Här kan du upptäcka ljudet av Bredäng

Hur låter egentligen platsen där du bor? Vilka dolda ljudsymfonier spelas upp mellan tunnelbanespåret och skogen? Det kan du upptäcka på lördag i Bredäng.

  • Publicerad 15:48, 8 aug 2019

– När vi gick omkring och planerade promenaden gick vi längs tunnelbanespåren. Och där, precis innan tunnelbanan kommer, märkte vi att det låter som att elledningar piskas. Min man beskrev det som lasrar ur Star Wars. Och det är något jag aldrig tänkt på tidigare, man bara wow, det här finns!

Det säger Casey Moir. Till vardags är hon Bredängsbo, kompositör och improvisationsmusiker, men på lördag arrangerar hon en ljudpromenad mellan Bredäng och Sätra.

– Det är kollektiv lyssning i rörelse. Man går tyst tillsammans och då öppnar man verkligen upp sina sinnen, öron och hjärna till alla ljud man inte ens noterar när man vanligtvis går runt i sitt närområde, för att man är så van vid dem. Men lyssnar man med nya öron kan man upptäcka ordlös ljudpoesi, säger Casey Moir.

Artister uppträder

Förutom ljudpoesin kommer det även bjudas på andra ljudupplevelser under promenaden. Vid tre tillfällen kommer stopp att göras, där tre olika musiker kommer framföra 10 till 15 minuter långa verk.

Det första stoppet blir vid rodelbanan mellan Sätra och Bredäng. När vi möter Casey där blandas ljuden av tunnelbanan med en stor fläkts rytmiska brummande från äldreboendet intill, biltrafik från Björksätravägen och fågelkvitter.

– Musikerna kommer samspela med omgivningen på ett eller annat sätt. Vad de kommer spela är helt upp till dem, men det är inte vad man konventionellt förväntar sig av musik, säger hon.

Inga popdängor alltså?

– Verkligen inte. Det är två internationella musiker som är här på residens och en lokal musiker och det kommer bli riktigt spännande. Lan Cao är från Vietnam och använder objekt och elektronik för sin musik, Gregor Siedl är från Österrike och kommer antagligen spela klarinett och så Johan Moir som spelar kontrabas. De tre stoppen representerar olika urbana miljöer man kan stöta på och det är väldigt olika ljudmiljöer vid varje stopp.

Efter promenaden kan de som vill stanna kvar och diskutera sina upplevelser tillsammans.

Att hon arrangerar promenaden just i Bredäng och Sätra är ett medvetet val, säger Casey Moir.

– Jag tycker att det är så viktigt att människor kan uppleva saker utöver det vanliga även utanför tullarna. Att all sorts kultur ska finnas tillgänglig i vårt närområde. Så jag hoppas att människor vågar ta sig ur sin comfort zone och testa något nytt och annorlunda – jag är ganska säker på att de kommer höra och uppleva något som de inte gjort tidigare.

Skärningspunkten. Promenaden går genom platser där stadsmiljön möter naturen. Ett av stoppen är vid den gamla rodelbanan. Foto: Claudio Britos

HearHere Walk #2: Urban nature

När? 10 augusti, klockan 15.00.

Var? Samling vid Bredängs t-bana.

Vad? Ljudpromenad på cirka 3-3,5 kilometer, mellan Bredäng och Sätra.

Hur? Kläder efter väder och bra skor rekommenderas. Promenaden är i lugn takt, men den som behöver sitta under musikuppträdandena kan ta med en campingstol.

Kostar? Mellan 60 och 100 kronor, efter förmåga. Pengarna går oavkortat till musikerna.

Visa merVisa mindre