Om planerna går i lås är det tänkt att fotbollsplanerna ska byggas i Barkarbystaden. Foto: Sacharias Källdén/Mikael Andersson

Här kan Järfälla få fyra nya fotbollsplaner

Barkarbystaden kan få fyra nya fullstora fotbollsplaner. Det och mycket mer förhoppningen när Järfälla kommun nu inleder ett samarbete med Svenska fotbollförbundet och en byggkoncern.

  • Publicerad 09:46, 1 nov 2019

Fyra fullstora fotbollsplaner, både gräs, konstgräs, inomhus och utomhus, läktare, fysiologlab och medicinskt center. Det är bara några saker som Järfälla kommun hoppas ska kunna bli verklighet om de lyckas bygga ett nationellt träningscenter för svensk fotboll – allt på Barkarbyfältet. Nu hoppas de kunna samarbeta med Svenska fotbollförbundet och byggkoncernen Serneke. 

De vill få Järfälla att springa för miljön

– Jag tycker verkligen att det är jätteroligt, och jag är glad att vi kommer få möjlighet att följa det här, säger kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman (M) till JärfällaDirekt. 

Närhet till det mesta

Att valet faller på just Barkarbystaden handlar enligt Emma Feldman om läget och närheten till all slags kollektivtrafik, samt till flygplatser. Förhoppningen är att det inte bara är elitlagen som ska få ta del av träningscentret. 

– Det kommer att vara väldigt blandat och det är lite det som är fördelen med det här avtalet. Det här kommer att gynna kommunens verksamhet. Vi kommer utveckla fotbollen generellt, det gäller inte bara kommunen utan hela Stockholm, säger hon. 

Det är ganska precis sju år sedan Friends arena öppnade i Solna, och sex år sedan Tele2 arena invigdes i Johanneshov. Bristen på fotbollsplaner och idrottshallar har länge diskuterats i Stockholm, men även den här gången är det enbart fotboll som omfattas av planerna. 

Järfällas piggaste 90-åring? Bele Barkarby fyller jämnt

– Jag tror att vi kommer få se stora satsningar framöver, både på hockey och andra sporter. Men nu går vi in i det här, säger Emma Feldman.

Än så länge ligger fotbollsplanerna bara på idéstadiet och det är inte klart om och i så fall när arbetet kan dra igång.

Stockholm Direkt