Nytt. Sedan i höstas driver Maria Johansen (till vänster) och Jade Dockery Unga mål ihop med kompisen Baba Dibba. Foto: Louise Bornhall

Här kan Järfällas unga testa nya sporter – helt gratis

En mötesplats där unga får testa nya sporter och umgås – det är tanken med Unga mål som startade i höstas, och är till för Järfällas barn och ungdomar.

  • Publicerad 11:27, 15 jan 2019

Gratis. Jade Dockery är en av tre personer som driver Unga mål, som fixar gratis aktiviteter för Järfällas unga. Foto: Mikael Andersson

– Många ungdomar är sysslolösa. Ibland beror det på brist på pengar, ibland på annat. Vi vill få unga att komma ut och röra på sig, träffa nya vänner och inte bara sitta hemma, säger Jade Dockery.

Hon och kompisarna Maria Johansen och Baba Dibba drog igång den ideella föreningen Unga mål i höstas. Sedan dess har Jade hållit i ett gäng dancehall-lektioner för barn och ungdomar i olika åldrar, i Huset på Höjden i Jakobsberg.

De har också haft höstlovs- och jullovsaktiviteter som Fifa-turnering och bjudit på fika. Ledorden? Allt ska vara gratis och lättillgängligt.

– Vi är själva från Järfälla och när vi växte upp fick man åka långt för att kunna göra vissa aktiviteter, så vill vi inte att det ska vara. Tillgången och närheten är viktig, säger Maria Johansen.

Vill vara en mötesplats

Tanken är att skapa en mötesplats för barn och unga där de kan testa på olika aktiviteter, röra på sig, träffa nya kompisar och bara hänga.

– Det är viktigt att unga bara får komma hit och hänga och umgås. Att de får träffa andra unga och prata med oss som är lite äldre om saker, vi kan ofta relatera eftersom vi nyss var i den åldern själva, säger Jade Dockery.

Hittills har danslektionerna fått positiv respons, och efter önskemål från föräldrar startar nu också en danskurs för vuxna. Framöver är planen också att börjar hålla i basket- och fotbollsträningar, med förhoppningen att locka fler ungdomar – även de som inte är danssugna.

– Vår drivkraft är att alla ska ha samma möjligheter att hitta på saker, oavsett bakgrund, säger Maria Johansen.

Unga mål

...är en ideell förening som erbjuder barn och unga i Järfälla gratis aktiviteter som dans, fika och Fifa-turneringar. Vill starta upp basket och fotboll framöver, och bjuda in förebilder för unga som artister eller poeter.

Föreningen drivs av Jade Dockery, Maria Johansen och Baba Dibba.

Kontakt: unga.mal.jarfalla@gmail.com och på Instagram @ungamaljarfalla

Stockholm Direkt