Här kan Kvantums ersättare ligga

Är det här den nya livsmedelsbutiken i Bålsta Centrum ska ligga? – Vår målsättning är att till julhandeln 2019 välkomna en ny högkvalitativ matvarubutik till centrumet, skriver Carl Strufve, Director Nordics på Grosvenor Europe.

  • Publicerad 10:08, 14 dec 2018

För ett par månader sedan sattes spaden i marken. Ica Maxi är på väg till Håbo och tanken är att man öppnar våren 2020. Därmed försvinner Ica Kvantum-butiken från Bålsta Centrum.

Detta har varit ett diskussionsämne en längre tid och frågan har varit vad som är på väg in i stället och var den butiken ska ligga? Grosvenor, som äger Bålsta Centrum, har varit väldigt tydliga med att en ersättare ska in.

– Vi har haft en lång diskussion med dem om att utöka sin butik på befintlig plats vilket de valde att inte göra. Så vi kommer såklart att göra allt vi kan för att säkerställa att det finns en likvärdig dagligvaruaktör på plats i centrum samma tid som Ica lämnar.

– Det finns ett starkt intresse från andra dagligvaruaktörer att öppna en butik, sa Carl Strufve när Bålstabladet träffade honom i somras.

Går det att ha ett centrum utan en dagligvarubutik?

– Kan kan man, men det är bara att gå till dig själv. De hyresgäster som driver mest flöde till ett centrum i dag är utan diskussion Ica-butiken och Systembolaget. Den funktionen behöver finnas fortfarande. Det kommer att finns en dagligvarubutik, men jag kan inte säga vilken.

Nu pekar mycket på att man hittat en plats för den nya butiken. Enligt uppgifter till Bålstabladet är det aktuellt att lägga den i byggnaden där bland annat Arken Zoo i dag ligger. Från Grosvenor är det försiktig kommunikation som gäller fortsättningsvis.

Vill inte bekräfta

– Som du vet arbetar vi för fullt med utvecklingen av Bålsta Centrum och är tacksamma för det stöd vi har fått av kommunen i detta arbete. Vi kan inte i nuläget bekräfta hyresgäst eller placering men vår målsättning är att till julhandeln 2019 välkomna en ny högkvalitativ matvarubutik till centrumet, skriver Carl Strufve i ett mejl.

Från kommunen är tongångarna också positiva.

– Det är de uppgifterna jag också har fått höra. Det verkar väl rimligt att man tänker om och tänker nytt. Framförallt tycker jag att Grosvenor visar en väldig välvilja att ta det här samhällsansvaret. Att hålla centrum till något som fortfarande blir en samlingspunkt, säger kommunstyrelsens ordförande Lotta Grahn Elg (M).

Du vet inte hur långt gånget det är?

– Nej, jag vet inte exakt var i processen man befinner sig. Men vi hade ett möte tidigare i år där vi pratade om det och där vi absolut sa: ”Kör.” Det är viktigt att vi hjälper till i den här frågan för vi har ett samhällsansvar.

Kommundirektör Tobias Arvidsson samt Håbo Marknads vd Lars-Erik Sandhgren hänvisar frågorna vidare till Grosvenor och där är det alltså locket på. Ett flertal möten har hållits med butiksägare i byggnaden och centrum, men ännu är inget definitivt bestämt.

Ska en butik stå klar om ett år lär det dock inte dröja länge innan definitivt besked kommer.

Grosvenor Europe

Bildades 1677.

Huvudkontoret ligger i England.

Runt 10 000 anställda.

Ägare: Hugh Richard Louis Grosvenor, världens rikaste person under 30 år.

Företaget finns idag i städer som Liverpool, London, Shanghai, Tokyo, Washington och Stockholm.

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt