Mötesplats. Den här gamla skolbyggnaden står just nu tom. Stadsdelen hoppas få rätt att göra om den till ett aktivitetshus för ungdomar. Foto: Elina Lundberg

Här kan Liljeholmen få nytt ungdomshus

Strax intill tvärbanan och Liljeholmstorget kan en gammal skola bli ett nytt aktivitetshus för tonåringar. Planen är också att ha ungdomsmottagning under samma tak.

  • Publicerad 11:36, 19 nov 2019

Precis vid Liljeholmsbergets fot står den gamla folkskolan som kan bli stadsdelens nya mötesplats för ungdomar.

Som SöderortDirekt har rapporterat om tidigare har stadsdelsförvaltningen i flera år försökt få till ett nytt aktivitetshus i Liljeholmen, där tusentals tonåringar passerar och hänger varje dag. Den stora knäckfrågan har varit att hitta en lokal som funkar.

Kan öppna 2021

Nu är det klart att stadsdelen hoppas att en skolbyggnad från år 1900 ska vara lösningen. Huset, som ägs av fastighetskontoret, har hyrts ut till stadsdelen och använts av en särskola fram till i somras. Då flyttade skolan till nya lokaler. Just nu gapar lokalerna tomma.

Förhoppningen är att det kan bli aktivitetshus här på kvällarna och ungdomsmottagning, med barnmorska och kurator, på dagarna. Men först krävs det att staden godkänner den nya planen för huset, som bedöms ha ett högt kulturhistoriskt värde.

Anna William Olsson på Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning håller tummarna för att bygglovsansökan går igenom.

– Det vore fantastiskt roligt! Om det blir av så kommer verksamheten igång tidigast i januari 2021, säger hon.

På kvällarna ska unga kunna ses i huset och till exempel laga mat ihop, jobba i en musikstudio eller idrotta, enligt stadsdelens plan.

Hoppas på nya samarbeten

Hur många ungdomar som kan hänga i huset samtidigt har Anna William Olsson ännu ingen uppfattning om men hon tror inte att utrymmet kommer att bli något problem.

– Däremot behövs vuxen närvaro. Vi hoppas på ett samarbete med civilsamhälle och föreningsliv som kan bidra med att fylla huset med både aktiviteter, ungdomar och vuxna, säger hon.

En del renoveringar behöver göras inomhus, bland annat behövs en ny hiss i huset. Ute behövs en ramp för att göra entrén mer tillgänglig. Nu ska staden bedöma om det här får göras, med tanke på husets kulturhistoriska värde.