Mystiska tunnlar. Som visar sig vara mindre mystiska. Foto: Lotten Engbom

Här kan man gå från Kyrkbyn till Djursholm - under mark

Har du också funderat på låsta dörrar som leder ner i marken? Under Täby och Danderyd gömmer sig ett 65 kilometer långt tunnelsystem, som går från Sigtuna till Lidingö.

  • Publicerad 15:56, 9 nov 2017

Vi går in genom dörrarna, ner i en tunnel vid Hagby, i Täby, där Käppalaförbundet har en filteranläggning. Det luktar lite, men inte alls så där vedervärdigt som man tror att det ska göra i en avloppstunnel. Här går allt avloppsvatten, från duschar, tvätt, toaletter ut från Vallentuna kommun. Vattnet forsar sedan vidare under Täby, och fylls på med mer vatten från hushållen i Täby kommun, innan det fortsätter sin resa till Danderyd.

– En gren går från Sigtuna, en från Karby, så går de ihop vid Danderyds kyrka. Sen går tunneln till Djursholm där det blir ett stort schack som går 90 meter under Lilla Värtan, säger Tommy Söderstam, driftchef.

LOKALA NYHETER DIREKT * LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vattnet i tunnelsystemet är på väg mot Lidingö, och Käppalaverket.

– När det kommer fram till Käppalaverket på Lidingö renas allt och sen släpps allt renat vatten ut i Östersjön, säger Freja Andersson, kommunikatör.

Det finns såklart en del mystik kring tunnlarna under jord, och ryktena är många. Ett säger att man ska kunna gå hela vägen till Käppalaverket på Lidingö, men det stämmer inte enligt Tommy Söderstam.

– Du kommer till Djursholm, men längre än så kommer du inte. Men det är inget kul att vara där nere. Det är ingen belysning och avloppsvatten. Nu är det rätt så lågt flöde men det kan vara en och en halv meter högt, säger han.

Just här i Karby forsar vattnet från Vallentuna kommun ut ur rören in och i tunnlarna med en väldigt hög fart och högt tryck. På fyra ställen i Täby kommer andra grenar med mer avloppsvatten och har man egen brunn lämnar bilarna av "avfallet" här.

Här får man också höra den brutala sanningen. Som att vi varje dag slänger två ton av sådant som absolut inte ska spolas ner i en toa.

– Det är ett stort problem. Två ton per dag är mycket, säger Ulf Jernetz, underhållschef.

Det som ska ner i toan är det som kommer ur kroppen, plus toapapper. Nu är det tops, bindor, bomullstussar, våtservetter, stomipåsar och så vidare som spolas ner.

Varför är vi så dåliga på det här?

– Vi tror att det är okunskap. Man tror kanske att det går att spola ner och det fastnar kanske inte i ens egen toa, men problemen kommer längre fram, säger Freja Andersson.

– När man pumpar in det i verket fastnar det i silar. Kommer det mycket kan det slå stopp, säger Ulf Jernetz.

LOKALA NYHETER DIREKT * LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Tunnlarna ligger på tio meters djup eller mer. Under Värtan går tunneln på 90 meters djup.

Jag har hört att man ska kunna köra bil här nere. Är det sant?

– Bil blir svårt, men fyrhjuling går. De som kör här gör det med amfibifordon, stor som en fyrhjuling, säger Tommy Söderstam.

– På de största ställena är tunnel två meter bred och tre meter hög, säger Ulf Jernetz.

För den som tycker att tunnlar i marken känns spännande verkar det finnas mer att hämta.

– Jag har bara koll på vår tunnel, sedan finns det ofantligt mycket tunnlar. Här ute är det inte så mycket, men tittar du i Stockholm är det som en schweizerost, säger Tommy Söderstam.

Men hur är det med den där lukten vid trafikplatsen då. Jo, den kanske faktiskt inte kommer från Käppalaförbundets anläggning trots allt.

– Vi är tveksamma till det, för vi känner inte igen lukten riktigt. Vi har kontroll på undertrycket i tunneln som motverkar spridning av dålig lukt, därför blev vi förvånade, säger Ulf Jernetz.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Stort pådrag i Enebyberg – helikopter och fyra polisbilar

Nyheter Fick larm 23.50 En helikopter och fyra polisbilar åkte under natten på ett inbrottslarm i Enebyberg. Trots stort pådrag lyckades man inte få tag i gärningspersonen.fredag 6/7 10:52

Vi är stockholm