Teamwork. Veterniär Cecilia Ekeberg, veterinärassistent Åsa Joshed och hästägaren Lena Moseley hjälps åt med patienten Dagge, 11 år. Foto: Hege Hellström

Här kan Norrorts krassliga kusar få hjälp

I februari förra året blev det klart att en ny hästklinik ska öppna i Vallentuna. I maj i år slog till sist dörrarna upp. Vi kikade in hur det blivit.

  • Publicerad 11:29, 14 jun 2019

I maj öppnade den nya hästkliniken Mälaren hästklinik i Angarn. Kliniken har öppnat på Wasatornets mark, där man planerar för ett riktigt hästcenter.

Här är en av patienterna i dag Dagge, 11 år. Han har varit på klinik förr, men det är ingen favoritplats för denna nordsvenska brukshäst.

– Han gillar inte att åka transport så vi är så glada att det öppnat en klinik i Vallentuna, säger en av Dagges två mattar, Lena Moseley.

Så småningom vänjer sig Dagge vid miljön på kliniken. Men när veterinärassistent Åsa Joshed tar fram klipp­maskinen och klipper ett område på ena frambenet blir det värre. För att inte tala om när veterinären Cecilia Ekeberg ska lägga bedövning i leden.

Hon är en av veterinärerna som jobbar på Mälaren hästklinik, som just nu har öppet två dagar i veckan i Vallentuna. Mycket av en veterinärs dag går åt till att titta på hästar – hästar som springer på rakt spår, på böjt spår (som en volt), på hårt underlag och på mjukt.

– Om det gäller en hälta kollar man mycket på hästens kroppshållning. Man känner igenom hästen för att se om det finns värme eller svullnad, säger Cecilia.

Hjälp på traven. Veterinär Cecilia Ekeberg koncentrerar sig på hästens rörelser. Foto: Hege Hellström

Röntgen. Eftersom personalen inte kan gå ut och stänga dörren tar de och hästägaren på sig förkläden med bly i, som stoppar strålningen. Gravida får inte vara med i rummet. Foto: Hege Hellström

Viktigt att åka in direkt

Det finns också verktyg som röntgen, ultraljud och magnetröntgen (det sistnämnda dock på Mälaren Hästklinik i Sigtuna).

En stor del av jobbet går ut på att kommunicera med hästägare.

– Det är avgörande att ha hästägaren med på tåget. Kommunikationen med dem är en jätterolig del av jobbet.

Apropå djurägare – hur känns det att vara med sin häst på klinik?

– Det är lite oroligt. Med Dagge har vi varit inne för två år sedan och det gick bra, men med en tidigare häst fick vi beskedet att skadan inte skulle gå att reparera, så vi fick ta bort den hästen, säger Lena.  

– Samtidigt är det viktigt att åka direkt med hästen om den är halt, tillägger matte nummer två, Tessan Sundqvist.

För Dagges del slutar besöket med att veterinär Cecilia kan konstatera en början på artros, som ska behandlas med kortison.

För Lena och Tessan är det bra besked – nu är hoppet högt att deras livskamrat ska bli kry igen.

– Han är en fantastisk kompis, säger Lena Moseley och klappar om sin häst.

Klart: Vallentuna får en egen hästklinik

Stockholm Direkt