Jonas Naddebo (C) hoppas kunna få konkreta tips av night mayors i Europeiska storstäder hur man ska hantera problemet. Foto: Pressbild/Hamid Ershad Sarabi

Här kan nya musik- och kulturscener byggas

Allt fler live- och kulturscener lämnar innerstan – det slås fast i en utredning av Stockholms stad. Men några åtgärder för att stoppa den utvecklingen lyfts inte. Istället pekas tre områden i ytterstaden ut där man föreslår en utveckling.

  • Publicerad 11:50, 11 sep 2019

Det senaste året har en rad livescener i Stockholms innerstad fått stänga. Många pratar nu om en kulturdöd i innerstan och utvecklingen bekräftas i den utredning som presenterades i början av veckan av kulturförvaltningen.

Men några åtgärder för att stötta innerstadsscener lyfts inte fram. I stället pekar de på att musikscener borde uppföras i stadsutvecklingsområden i Slakthusområdet, Ulvsunda och Farsta.

Snotty förlorar tillstånd – tvingas hålla stängt

– Den här utredningen pekar på en oroväckande utveckling som vi har sett under lång tid. Vi vill ha kultur i både innerstad och ytterstad , säger Jonas Naddebo (C), kulturborgarråd i Stockholm.

Hur ska man bryta nedläggningstrenden av musikscener i innerstan?

– Kortsiktigt måste vi bli bättre på att använda de resurser vi har och värna om våra scener. Vi använder bland annat vår kulturlots som en mäklare mellan kulturaktörer och fastighetsägare. Långsiktigt måste vi bygga in kulturen i ett tidigt skede när staden växer, bland annat genom att få fastighetsägare att se värdet av kultur.

Populär queerbar på Södermalm stänger

Flera scener i innerstaden har lagts ner de senaste åren och utredningen konstaterar att den här utvecklingen kommer att fortsätta eftersom scenerna står inför "osäkra villkor", både när det kommer till hyresavtal, ombyggnadsplaner och relationen med grannar. Bland annat nämns Musikaliska, Stallet, Kägelbanan, Debaser Strand och Kraken.

Vad vill ni göra för scenerna?

– Nu ska jag träffa night mayors i storstäder i Europa, det ska bli jättespännande att höra vad de har att säga. Vi är inte de enda som har det här problemet. Det vi gör är att titta på vilka möjligheter det finns att använda de resurser man redan har. Scener behöver vara flexibla och ha en hög nyttjandegrad. Det kan finnas många olika anledningar till att man byter verksamhet i lokalerna, det är inte alltid grannar som klagar.

Varför låter man i utredningen bli att nämna nybyggda områden närmare stan, till exempel Frihamnen?

– I Norra Djurgårdsstaden exempelvis har man planer på att bygga in kultur i staden. Varför förvaltningen inte pekar på just Frihamnen måste jag bolla vidare till dem, men i Ulvsunda finns det kulturplaner som går långt tillbaka. 

Kägelbanan stänger på obestämd tid