Så här skulle ett gårdshus på Birger Jarlsgatan kunna se ut. Foto: ÅWL Arkitekter

Här kan sexvåningshus byggas på innergård

Ett nytt gårdshus med hyresrätter planeras på en innergård i Vasastan. Men alla grannar ger inte tummen upp.

  • Publicerad 11:40, 22 nov 2017

Ett gårdshus i sex våningar med 15 hyresrätter kan byggas på innergården till Birger Jarlsgatan 101. Detaljplanen möjliggör centrumändamål i bottenvåningen i befintligt gathus samt parkering och handel i fastighetens källarplan. I dag är gården 620 kvadratmeter och med det nya huset skulle den bli 390 kvadratmeter.

Grannar kan stoppa nya hyresrätter

Högst upp planeras en terrass med tillhörande gemensamhetslokal där man ska kunna laga mat. Förslaget har varit ute på samråd och Norrmalms stadsdelsförvaltning tycker att fördelarna med nya bostäder väger tyngre än nackdelarna, till exempel försämrade ljusförhållanden.

Trots grannkritiken: grönt ljus för gårdshus på Döbelnsgatan

Det håller dock inte alla grannar med om. Flera föreningar i intilliggande fastigheter protesterar mot planerna. Bland annat på grund av just ljusförhållandena, höjden och risken för störande ljud från den tänkta terrassen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det nya gårdshuset föreslås innehålla lägenheter som är mellan cirka 35 och 94 kvadratmeter. I förslaget till detaljplan står att "grundtanken är att förslaget både ska förhålla sig till befintlig bebyggelse och utgöra ett samtida tillskott i den historiska miljön".

Nu ska synpunkter från samrådet sammanställas och sedan ska planen ut på granskning, den sista delen i processen innan en detaljplan antas. Enligt nuvarande tidsplan skulle planen kunna antas andra kvartalet 2018.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Karin Ernlund (C): "Stoppa varje onödig regel för byggande"

Nyheter C-toppen i stor intervju inför Stockholmsvalet Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Karin Ernlunds och Centerpartiets främsta mål efter valet.lördag 21/7 9:05

Här är parkerna där du får dricka alkohol

Nyheter LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43