Skissen visar området "Västra Flaten" sett från Flatens naturreservat. Foto: Stora Sköndal

Här kan södra Stockholm få ny stadsdel

4 400 nya bostäder, gymnasieskola och idrottshall. Nu ska allmänheten få tycka till om planerna för Stora Sköndal.

  • Publicerad 19:35, 27 sep 2017

Stiftelsen Stora Sköndals planer på tusentals nya bostäder och ett helt nytt område, på marken som de äger vid Drevviken, har kommit närmare första spadtaget.

Nu ska planerna för området ut på samråd och allmänheten ska få tycka till om dem.

Totalt ska det bli 4 400 nya bostäder på marken. Husen föreslås bli upp till 14 våningar höga. 560 bostäder som redan finns på området, sparas. 161 bostäder som nu finns på tomten ska rivas till förmån för de nya planerna.

LÄS ÄVEN Omöjliga uppdraget: Bygga ihop Skarpnäck och Sköndal

Enligt Christer von Essen, ansvarig för det nya området på stiftelsen, ska de som bor där i dag "erbjudas om likvärdig bostad".

Förutom bostäder ska det bli nya skolor, ett helt nytt centrum med kommersiella verksamheter, idrottsanläggning och kallbadhus, på området.

Programmet för det nya området har tagits fram av stiftelsen, deras konsulter och Stockholms stad.

De beräknar att det bland annat behövs 60 nya förskoleavdelningar, 3 skolor och ett gymnasium sett till antalet människor som kommer flytta in i området.

Vilken aktör som kommer driva de verksamheterna ska utredas i varje enskilt fall.

Stiftelsen räknar med att det kommer bli betydligt fler arbetsplatser i framtiden på området. 2 500 stycken år 3035 – jämfört med de 1 000 som finns i dag.

Christer von Essen har tidigare sagt till Tidningen Farsta/Sköndal att en av anledningarna till de omfattande planerna är att stiftelsen behöver pengar. Förvaltningen av det 84 hektar stora området har fått kassan att sina.

Samrådet för Stora Sköndal pågår till och med 6 november.

Visionsbild över framtida området "Berga strand", Foto: Stora Sköndal

Den här visionsbilden visar en ny förskola och en bevarad villa som blivit lokal till höger. Foto: Stora Sköndal

Stora Sköndal som det är tänkt att se ut i framtiden. Foto: Stora Sköndal

Skissen visar Thorsten Levenstams väg, till vänster syns panncentralen, som nu finns på området, som ska bevaras. Foto: Stora Sköndal

Så här kan Stora Sköndals nya lokala centrum, "Berga torg" komma att se ut. Foto: Stora Sköndal

Programmet för Stora Sköndal

4 400 nya bostäder, både hyres- och bostadsrätter, studentbostäder, ungdomsbostäder och seniorbostäder, äldreboende och LSS-boende.

Området ska ha ha ett utbyggt campus-område med gymnasium och högskola, 3 nya skolor, förskolor, idrottshall, utomhusscen och kallbadhus. Nytt centrum och nya torg och parker. Enligt stiftelsen kommer utbud och efterfrågan styra vilka kommersiella verksamheter som tillkommer.

Programmet går att titta se till exempel på biblioteken i Farsta och Sköndals.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt t-banekaos börjar i dag

Nyheter Ytterligare sträcka stängs på gröna linjen I dag inleds arbetet med att rusta gröna linjens t-banespår på Söderströmsbron. Det innebär att sträckan kommer att vara avstängd i båda riktningar under de två veckor arbetet pågår och att samtliga...måndag 16/7 7:10

Redaktionens tips: ställen i Stockholm värda att hänga på

Nyheter Är du fast i storstadens hetta? Trött på att bada? Börjar tristessen slå till? Vi vet hur det är. Här kommer några stensäkra tips för att få tiden att gå, från gratis till rimlig budgetnivå.fredag 13/7 13:42