Ordningsvakter. Spånga-Tensta har ansökt om ordningsvakter ännu en gång. Foto: Sacharias Källdén

Här kan Spånga-Tensta få ordningsvakter

Spånga-Tensta har tidigare fått nej på sin önskan om mobila ordningsvakter till stadsdelen. Men nu har staden skickat in en ny ansökan.

  • Publicerad 17:02, 5 apr 2019

Stockholm har sedan tidigare beslutat att satsa på kommunala ordningsvakter som ska höja tryggheten i staden och stärka polisens arbete. Sedan i maj 2018 har dessa ordningsvakter dykt upp på flera platser i Stockholm men i Spånga-Tensta, där boende och politiker specifikt efterfrågat vakter, har man fått avslag, vilket StockholmDirekt skrivit om tidigare.

Nu gör staden ett nytt försök.

– Det stämmer. En ny ansökan som gäller ett område vid Spånga station och ett område runt Tensta centrum har skickats in. Det är stadens centrala säkerhetsavdelning som har stått för själva arbetet med ansökan, säger Fredrik Jurdell, stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta.

Stadens säkerhetssamordnare, Jonas Lauri, säger att man tidigare ansökt om förordningsområden för hela staden, något polisen inte godkände. Skillnaden nu är att man avgränsar till stadsdel för stadsdel.

– Nu skickas ansökningarna in på stadsdelsnivå, med en ansökan för varje plats där ordningsvakter ska ha tillåtelse att patrullera. I Spånga-Tenstas fall har man nu ansökt om två sådana specifika platser, säger han.

Mobila ordningsvakter dröjer i Västerort

"Goda förutsättningar"

Fredrik Jurdell säger att det är svårt att spekulera i huruvida polisen kommer bevilja ansökan denna gång.

– Det är jättesvårt att spekulera i det men utifrån det jag har sett sedan tidigare så borde det finnas goda förutsättningar.

När räknar man med att få svar på ansökan?

– Nu har vi lämnat över ansökan till polismyndigheten sedan är det deras rättsavdelning som hanterar ansökningarna. Deras handläggningstid vet jag något om men det tar nog en tid. Det beror på hur många ansökningar de arbetar med, säger han.

Här får Stockholm kommunala ordningsvakter

Tid för årets sötchock på 4H-gårdarna

Nyheter Bäää. Nu lammas det för fullt i Västerort och Järfälla Nu våras det i Stockholms hagar och hägn – och det brukar innebära en våg av gullighet i form av små ulliga lamm. Vi har kollat var storken har varit och vilka som fortfarande går i väntans tider.torsdag 18/4 16:26

Dags för vårmarknad på Spånga torg

Nyheter Så gör du om du vill delta Hemtrevligt och för familjer är Spånga vårmarknads paroll. Snart är det dags för årets omgång och det går fortfarande att anmäla sig för att vara medtorsdag 18/4 16:22

Vi är Västerort