Lyfts. Delar av lekplatsen som idag finns i Palmérparken är slitna. Nu är planen att i stället skapa en temalekpark här. Foto: Pia Feldt

Här kan Spångas nya temalekpark byggas

En lekpark med tema, som ska passa såväl småttingar som äldre barn, planeras i Flysta. Vilket tema det blir får boende i Spånga-Tensta vara med och avgöra, genom en omröstning.

  • Publicerad 16:27, 14 okt 2019

Fruktparken, Uggleparken, Ivar Los och Mulle meck. Temalekparkerna runt om i Stockholm är omåttligt populära och lockar beökare från både när och fjärran.

Önskemål om att även bygga en i Spånga har skickats in till stadsdelen i form av medborgarförslag, av flera personer. I våras gav politikerna förvaltningen i uppdrag att komma med förslag på en lämplig plats. Nu är det arbetet färdigt.

Nytt samarbete och grönblåa blommor på nämndmötet i Spånga-Tensta

Förslaget är att bygga om Palmérsparken i Flysta, mellan Palmérsvägen och Långvretsvägen.

Politkerna väntas fatta beslut om att sätta igång i nästa vecka, och då kommer det gå snabbt, enligt Susanne Fyffe, enhetschef för lokal och stadsmiljö i Spånga-Tensta.

– Vi kommer i så fall att presentera tre olika teman redan nu under hösten. Sedan kommer boende i stadsdelen att få rösta på sin favoritidé, säger hon.

För alla åldrar

Själva omröstningen kommer att ske i olika kanaler, bland annat på Facebook men också vid ett möte som ska ordnas i Palmérsparken där man ska kunna titta på de olika idéerna. De exakta ramarna för hur det ska gå till är dock inte satta än.

Parken är tänkt att fungera för alla åldrar.

– Från småbarn i sandlådan till utmanande klätterställningar för äldre barn. Och kanske en vrå med vackra blommor där man kan sitta och ta det lugnt. Det ska vara många olika funktioner som ändå känns som en helhet, som är överblickningsbar, säger Susanne Fyffe.

Att valet föll på just Palmérsparken har flera skäl. Sedan tidigare har stadsdelen planerat en upprustning eftersom den befintliga lekutrustningen är i dåligt skick.

– Det är roligt med en temapark för man kan göra något extra, som lockar dit folk även från andra delar av stan. Palmérsparken är ganska stor så man skulle eventuellt kunna göra en liten parkeringsplats och man kan också stå på gatorna runt om, säger hon.

Budgeten är 5 miljoner kronor och om allt går enligt plan kan den temalekparken stå klar hösten 2020.

Stockholm Direkt