BRÖLLOPSDAGS. På Ekebyhovsskolan bjuder man på Alla hjärtans dag in till drop-in vigsel. Foto: Lisa Halldén

Här kan spontana par gänga sig på alla hjärtans dag

På alla hjärtans dag öppnar Ekebyhovskyrkan upp portarna för par som vill gifta sig på ett lite annorlunda sätt. "Vi vill bryta normer kring bröllop", säger Magnus Ehntorp, biträdande kyrkoherde.

 • Publicerad 11:50, 20 jan 2020

Vi sätter fokus på det viktiga och grunden med giftermål - kärleken.

Oftast brukar drop-in-giftermål arrangeras under sommarhalvåret, men nu ändrar Ekebyhovskyrkan på det.

– Vi har gjort det här inom kyrkan i många år. Stadshuset brukar till exempel ha drop-in vigsel på nationaldagen, men i år såg vi chansen att göra det under vinterhalvåret istället, säger Magnus Ehntorp, biträdande kyrkoherde.

Ehntorp berättar vidare att idén kommer ifrån deras egna erfarenheter av att traditionella bröllop har blivit ett så stort arrangemang och kosta mycket pengar.

– Det känns som att man förväntas servera god mat och bjuda alla man känner. Genom det här sätter vi fokus på det viktiga och grunden med giftermål - kärleken, säger han.

Alla är välkomna till deras drop-in vigsel, så länge minst en i paret är medlem i Svenska kyrkan.

– Det spelar ingen roll om man vill gifta sig som man och kvinna eller om man kommer som ett samkönat par. Vi vill bryta alla de normer som finns för hur ett bröllop ska vara eller se ut. Samma sak gäller kläder, kom i t-shirt och jeans om du vill, säger Magnus Ehntorp.

Det som behövs för att gifta sig i Enebyhovskyrkan denna dag är att man har med sig giltig hinderprövning och giltiga id-handlingar.

Mellan klockan 16.00 - 20.00 har man möjlighet att droppa in och gifta sig.

– Det blir mer intimt att ha det på kvällen, med mörkret och tända ljus. Det skapar en kärleksfull stämning, säger Magnus Ehntorp.

Lästipset: Fem böcker med Mälarökoppling

Nyheter ✔ 4 Fantasy V Romantik V Historia V Futuristiska bilder Har du inte fått nog av bokläsningen under semestern? Här tipsar Katarina Skönblad, bibliotekarie på Ekerö bibliotek, om fem böcker med Mälarökoppling som går att låna på bibblan.fredag 7/8 12:39

Orgelfest på öarna hela veckan

Nyheter "Vill främja våra kyrkor och de instrument som finns där" Sugen på att höra lite Mozart eller Bach? Då kan du besöka någon av Mälaröarnas sex kyrkor mellan den 11 och 16 augusti, då sex olika orgelkonserter anordnas.torsdag 6/8 10:20

Äntligen dags för årets kräftfester

Nyheter Expertens bästa tips för en lyckad kväll Augusti månad innebär att det är dags att ta fram både dillen och haklapparna. Oavsett om du väljer frysta eller färska kräftor går det att få till en lyckad middag. Kocken Nils Molinder tipsar om...tisdag 4/8 16:23

KRÖNIKOR

  Sport

   Senaste numret

   Gilla oss på Facebook

   Stockholm Direkt