BRÖLLOPSDAGS. På Ekebyhovsskolan bjuder man på Alla hjärtans dag in till drop-in vigsel. Foto: Lisa Halldén

Här kan spontana par gänga sig på alla hjärtans dag

På alla hjärtans dag öppnar Ekebyhovskyrkan upp portarna för par som vill gifta sig på ett lite annorlunda sätt. "Vi vill bryta normer kring bröllop", säger Magnus Ehntorp, biträdande kyrkoherde.

  • Publicerad 11:50, 20 jan 2020

Vi sätter fokus på det viktiga och grunden med giftermål - kärleken.

Oftast brukar drop-in-giftermål arrangeras under sommarhalvåret, men nu ändrar Ekebyhovskyrkan på det.

– Vi har gjort det här inom kyrkan i många år. Stadshuset brukar till exempel ha drop-in vigsel på nationaldagen, men i år såg vi chansen att göra det under vinterhalvåret istället, säger Magnus Ehntorp, biträdande kyrkoherde.

Ehntorp berättar vidare att idén kommer ifrån deras egna erfarenheter av att traditionella bröllop har blivit ett så stort arrangemang och kosta mycket pengar.

– Det känns som att man förväntas servera god mat och bjuda alla man känner. Genom det här sätter vi fokus på det viktiga och grunden med giftermål - kärleken, säger han.

Alla är välkomna till deras drop-in vigsel, så länge minst en i paret är medlem i Svenska kyrkan.

– Det spelar ingen roll om man vill gifta sig som man och kvinna eller om man kommer som ett samkönat par. Vi vill bryta alla de normer som finns för hur ett bröllop ska vara eller se ut. Samma sak gäller kläder, kom i t-shirt och jeans om du vill, säger Magnus Ehntorp.

Det som behövs för att gifta sig i Enebyhovskyrkan denna dag är att man har med sig giltig hinderprövning och giltiga id-handlingar.

Mellan klockan 16.00 - 20.00 har man möjlighet att droppa in och gifta sig.

– Det blir mer intimt att ha det på kvällen, med mörkret och tända ljus. Det skapar en kärleksfull stämning, säger Magnus Ehntorp.

Planen: Bostäder vid Lövhagens fält

Nyheter Delade meningar bland grannarna Ett nytt bostadsområde planeras på fält vid Lövhagen i Stenhamra. En detaljplan beräknas vara klar först 2028, men redan nästa vecka kan ett första planbesked klubbas.torsdag 20/2 11:52

Kvinna friad från försök till mord på make

Nyheter Hovrätten ändrar domen i Knalleborgmålet Den Ekerökvinna som i december dömdes för försök till mord på sin man har nu friats från ansvar i hovrätten.onsdag 19/2 16:45

Han blir ny Liberal-topp i Ekerö

Nyheter Gällstaöbo tar plats som gruppledare Att Liberalerna bröt sig fri från Ekeröalliansen revitaliserade demokratin på öarna. Det menar Fredrik Ohls som nu kliver in som ny gruppledare för partiet.onsdag 19/2 12:54