Roger Mogert (S) är i London och har nyligen besökt en "boxpark" där. Foto: Ylva Bergman/ Bonnier Fastigheter

Här kan Stockholm få en "boxpark"

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) befinner sig på semester i London där han har besökt en "boxpark". Nästa sommar kan det bli en på Torsgatan. "Det är onekligen ett kreativt sätt att skapa liv på en död yta" säger Mogert.

  • Publicerad 16:00, 2 mar 2017

Trafikverket håller på att återställa sin arbetsplats på Torsgatan mellan Barnhusbron och S:t Eriksplan och ska vara klara i sommar. Fastighetsägarna på Torsgatan har som Vi i Vasastan skrivit tidigare planer på en Londoninfluerad så kallad ”boxpark” där med butiker, kaféer och restauranger i containrar.

När vi når stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) befinner han sig på semester i London, där han precis besökt en "boxpark".

– Lite passande. Det är onekligen ett kreativt sätt att skapa liv på en död yta och ett bra sätt att jobba med gaturummet. Och den delen av Torsgatan är ett stråk där vi behöver göra något. Gatan dör där ett hundratal meter, säger Mogert (S).

Eventuellt kan gatan få liv till nästa sommar. Fastighetsägarna är sugna.

– Vi diskuterar med Stockholms stad i vilken omfattning men grunden är att vi vill skapa ett liv längs hela Torsgatan, säger Thomas Tranberg,  vice vd på Bonnier Fastigheter som i frågan samarbetar med AFA Fastigheter, Castellum och Stockholms stad.

I höst påbörjas arbetet med att bredda cykelbanorna på Torsgatan. Det blir enkelriktade cykelbanor, 2,25 meter breda, med upphöjda överfarter vid de korsande gatorna och separerade gångbanor. Dessutom ska Torsgatan bli grönare.

– Trafikkontoret kommer att återplantera ett tiotal träd, framför allt vid det hus som tidigare rymde Stockholm Vatten. Dessutom kommer vi ställa ut lite nya parksoffor och cykelparkeringar, säger Erik Johansson på trafikkontoret.

Arbetet med cykelbanorna och träden ska vara färdigt 2019.

LÄS ÄVEN

Kolla! Nu fylls tunneln vid Torsgatan igen med grus

Cyklister får mer plats på nya Torsgatan

Londoninfluerad "Boxpark" ska ge liv åt Stockholms döda gata

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.