Här vill synagogan Adat Jeschurun ta plats efter fem år utan en fast lokal. Foto: Johann Bernövall

Här kan Stockholm få ny synagoga

2013 revs synagogan Adat Jeschurun på Östermalm. Nu ljusnar det för hoppet om en ny plats.

  • Publicerad 16:24, 30 aug 2018

Sedan 1940 har synagogan Adat Jeschurun funnits i Stockholm. 2013 revs byggnaden där den låg och sedan dess har man stått utan permanent lokal, utan man har haft en tillfällig plats i Judiska församlingens lokaler.

Ett förslag att göra en ny permanent synagoga av en lokal på Sibyllegatan 33 dök upp i maj i år men fick nej av tjänstemännen på stadsbyggnadskontoret då det stred mot detaljplanen för fastigheten.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hoppet är dock inte ute. Politikerna har valt att inte gå rakt på kontorets linje och sett till att idén trots allt lever. Vid två sammanträden i stadsbyggnadsnämnden i våras bordlades ärendet och vid veckans sammanträde togs ärendet i sista stund bort från agendan.

– Vi vill försöka hitta en lösning för synagogans verksamhet och det driver såväl Moderaterna som alliansen, säger Joakim Larsson (M), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Även inom den rödgrönrosa majoriteten finns det röster som vill köra över tjänstemännen och få synagogan byggd.

– Miljöpartiet vill bifalla sökanden. Det är dags att de äntligen får ett fast hem igen. Det finns mängder av saker som byggts i Stockholm som var planstridiga som utgångspunkt, säger Cecilia Obermüller, Miljöpartiets talesperson i stadsbyggnadsfrågor.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om en dryg månad hålls nästa sammanträde i stadsbyggnadsnämnden och det återstår att se om det tas ett beslut om synagogan då.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här dansas sista dansen vid Årstaviken

Nyheter Efter sommarsuccén Välfyllda evenemang varje kväll, ett blomstrande folkliv och ett stort antal nya människor som vågat sig ut på golvet. Sommaren vid dansbanan har minst sagt varit en succé. Men nu är säsongen över.lördag 22/9 9:10

Politikerna helt tysta efter valet i Stockholm

Nyheter Locket på från alla partier Det är fortsatt dödläge i politiken i Stockholm efter valet. Politikerna lägger locket på.fredag 21/9 15:57