Foto: Viktor Gårdsäter/Direktpress

Här kan Stockholm få nya BB-kliniker

Nya barnmorskeledda förlossningskliniker planeras nu öppna på två platser i Stockholm.

  • Publicerad 12:11, 17 feb 2017

Omsorgsverksamheten Plusfamiljen planerar starta en fristående barnmorskeledd födelseklinik i Stockholm. Den första kliniken är tänkt att öppna i sommar och kommer ligga i Nacka. Nu väntar verksamheten bara på att landstinget ska godkänna ansökan som aktör inom Vårdval Förlossning. Och enligt David Söderlund, medgrundare av Plusfamiljen, har man redan börjat annonsera efter personal köpt in all utrustning.

LÄS ÄVEN: Hon måste lösa BB-krisen

– Vi ser att många förlossningar som idag sker på sjukhus skulle kunna genomföras på mindre, barnmorskeledda kliniker, något som redan är vanligt i länder som England, Nederländerna, Norge och Danmark. Det skulle bidra till mindre trängsel och de stora sjukhusens resurser kan istället riktas mot de som behöver akut medicinsk förlossningsvård, säger David Söderlund, medgrundare av Plusfamiljen.

LÄS ÄVEN: Se bilderna – så blir nya förlossningen på SÖS

Kliniken kommer gå under namnet "Välkommen Liten", och är tänkt att erbjuda småskalig och personlig mödra- och födelsevård, för familjer med graviditeter och födslar utan förväntade komplikationer. Utöver det kommer kliniken även erbjudas föräldraförberedande kurser, gravidyoga, samtalsstöd och gravidmassage.

LÄS ÄVEN: Föräldrar demonstrerar efter beskedet om BB Sophia

– Vi tycker att det behövs mer av ett helhetsperspektiv i förlossningsvården. Vi erbjuder en kontinuerlig mödra- och förlossningsvård, där födandet sker på familjens villkor, säger Elin Fjällström, barnmorska och medgrundare av Välkommen Liten.

Nackakliniken kommer att ha plats för upp till 70 föderskor i månaden, med 18 barnmorskor som kommer jobba på rullande schema dygnet runt. Ytterligare en klinik är planerad att öppna i november i år.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.