Här kan Stockholms första kattkafé öppna

Efter att den klassiska 50-talsinteriören rivits ut från anrika kaféet Valand i Vasastan kan vi nu avslöja att ett kattkafé ansökt om att få öppna i lokalen.

  • Publicerad 16:13, 19 okt 2018

När StockholmDirekt för en dryg månad sedan rapporterade att klassiska fiket Valand skulle stänga på grund av ekonomiska problem, blev det ramaskri. Vasastadsbor, såväl som den forna ägaren, krävde att Valand skulle bevaras som det 50-talskafé det alltid varit. Ägaren till Ritorno på Odengatan, Taif Albela, sträckte ut en hand till Valands nya ägare, som då ännu var okänd.

– Jag erbjöd mig att köpa och hjälpa till att hitta en annan lokal åt dem. Men de vill inte, de har redan gjort sin research, sa han till StockholmDirekt i början av oktober.

Här rivs klassiska 50-talskaféet i Vasastan

När Valands interiör lades ut på Blocket, köptes så gott som rubbet av stamkunden Per Faxneld, som också är upphovsman till Facebookgruppen Valands vänner med 550 medlemmar. Han och Taif Albela, Ritorno, diskuterar nu möjligheten att låta Valands återuppstå på en annan plats.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Samtidigt har de nya ägarna till Valand varit extremt hemlighetsfulla och vägrat svara på vad de ska göra med lokalen.

Men nu kan vi avslöja att Jordbruksverket, den instans som utfärdar tillstånd för att verksamhet med djur ska få bedrivas, tagit emot en ansökan om att någon "vill starta ett kattcafé i Stockholm, på Surbrunnsgatan 48 och söker dispens" för detta. Det vill säga i Valands gamla lokal. Och det skulle i så fall bli Stockholms första kattkafé.

"Det har kommit in ett sådant ärende men vi har inte börjat handlägga det än så inget har hänt i ärendet från vår sida", skriver Inger Söderqvist, administratör på enheten för försöksdjur och sällskapsdjur på Jordbruksverket till StockholmDirekt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vi har varit i kontakt med en av personerna i bolaget som tagit över lokalen. Han vill varken bekräfta eller dementera uppgiften.

Kattfik. Här kan det bli kafé av en helt ny sort. Foto: Elin Jonsson / Mostphotos

Så här såg det ut i det klassiska kaféet innan all interiör revs ut. Foto: Maja Brand

Och så här såg det ut i lokalen den 12 oktober i år, efter rivningen. Foto: StockholmDirekt

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Cykelhjälmsfrågan ska utredas av staden

Nyheter S: "Absurt när politiker antyder att hjälm inte är viktigt" En skrivelse i trafiknämnden kräver att stadens förvaltningar och politiker ska ha en enad röst och vara ärliga med riskerna med att inte använda cykelhjälm.torsdag 15/11 13:06

Djurgården startar skridskoskola för barn

Nyheter Bandysektionen ska bygga upp egen ungdomsverksamhet Under tio lördagar bjuder Djurgårdens IF:s bandysektion in till skridskoskola på Östermalms IP.torsdag 15/11 12:17