Kan försvinna. I höst kan politikerna fatta beslut om att tiggare ska kunna avvisas. Foto: Mostphotos

Här kan tiggeri förbjudas i Danderyd

Kommunstyrelsens ordförande vill ändra i ordningsreglerna så att ordningsvakter ska kunna avvisa tiggare. Nu har hon preciserat var detta ska kunna ske.

  • Publicerad 16:05, 3 jun 2019

Nu bör de lokala ordningsföreskrifterna ändras, menar kommunstyrelsens ordförande Hanna Bocander. Hon vill se ett förbud mot passiv insamling av pengar, tiggeri.

Förbudet ska gälla vid alla matbutiker i kommunen, på alla torg, vid Mörby centrum och Danderyds sjukhus, enligt ett förslag som nu är ute på remiss.

– Det uppfattas som en ordningsstörning och en trygghetsfråga, säger Hanna Bocander.

Enligt förslaget ska det också vara förbjudet att samla in pantflaskor och burkar vid återvinningsstationerna.

En del menar att ett tiggeriförbud är som att förbjuda fattigdom, hur ser du på det?

– Det är inte det man gör, man reglerar ordningen. Gemensamma platser måste få ha regler, det måste vi som kommun få reglera. Finns det något ämne jag får mejl om är det otrygghet vid återvinningsstationerna. Ofta är det äldre kvinnor, och en del säger att man inte går till återvinningsstationerna längre. Man slänger alla sopor i sina egna kärl och har slutat sopsortera, säger Hanna Bocander.

Det ska också bli ett förbud mot att dricka alkohol i området mellan Danderyds sjukhus och strandlinjen, eftersom kommunen fått veta att det förekommit störningar där.

– Det är ingen speciell grupp utpekad, vi vill reglera så att ordningsvakter kan avvisa personer från platsen, säger Hanna Bocander.

Efter ny dom – Danderyd vill förbjuda tiggeri

Ändringarna kan fastställas av kommunfullmäktige den 14 oktober 2019.

Tennisesset Sonja, 11, siktar mot eliten

Nyheter Vallentunatjejen vinner redan mot vuxna Vallentunabon Sonja Wedenski är bara 11 år men vinner redan mot vuxna i tennistävlingar. I somras tog hon hem segern i Sveriges största utomhustävling för juniorer; Båstadtennis Corem Open....fredag 20/9 17:04

Så rullar livet i Norrorts busshjärta

Nyheter På Danderyds sjukhus busstorg samlas norra länet Alla vägar bär till busstorget vid Danderyds sjukhus. Åtminstone om du bor i norra länet, och de flesta Norrortsbor lär ha spenderat en hel del tid här. Vi hängde en timme vid bussarna och kollade in...fredag 20/9 16:42
Stockholm Direkt