Vinsta industriområde kan få sig ett ansiktslyft. Foto: Andreas Enbuske

Här kan Västerort få en helt ny stadsdel

Gör Vinsta till en sprillans ny stadsdel med upp till 4000 nya bostäder. Nu har staden tagit ett beslut om att titta på om det är möjligt.

  • Publicerad 16:19, 14 okt 2019

Vinsta industriområde är kanske inte den roligaste platsen i Västerort, men det kan det bli ändring på. I slutet av augusti fattade Stockholms stad beslut om att utreda möjligheten att utveckla området. Då till en helt ny stadsdel, med bostäder, verksamheter, service och parker.

– Tanken är att ett programarbete ska starta upp under hösten. Då ska man utreda om det går att utveckla Vinsta i en riktning som ger lite mer stadskänsla, säger Nina Wahlman Fält på fastighetskontoret.

"Lokalt centrum"

I utredningsbeslutet står det att upp till 4000 bostäder kan byggas.

Samtidigt kommer man också titta på om det går att göra området runt Johannelunds idag ganska sömniga tunnelbanestation till ett "lokalt stadsdelscentrum".

Kostnaden för utredningen bedöms bli nio miljoner kronor, och programarbetet väntas pågå i ungefär ett och ett halvt år. Om allt går vägen ska staden sedan börja se över detaljplaner för vad som ska byggas i området.

Enligt Nina Wahlman Fält är det i dagsläget svårt att säga när en eventuell byggstart kan ske. Hon menar att det troligtvis inte kommer ske några större förändringar innan Förbifart Stockholm, som byggs i området, står klar 2026.

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt