Rösjöskolans elever Frank Höglund och Alice Bohlin, 10 år, deltar båda i "Aktion julklapp" Foto: Helle Kikerpuu

Här klappar Täbybarnen in gåvor till jämnåriga i öst

I arton år har Täbyläraren Anna Germundsjö med elever deltagit i "Aktion julklappen" som går ut på att sända julgåvor till barn i Östeuropa vars familjer har ont om pengar.

  • Publicerad 11:55, 7 nov 2017

Det är långt kvar till jul, men eleverna i klass 4B på Rösjöskolan i Täby är redan i färd med att slå in julklappar i färggranna papper. Eleverna deltar nämligen i Läkarmissionens och Human Bridges insamling av julklappar till barn i Östeuropa (Rumänien, Ukraina, Moldavien och Georgien) – Aktion Julklappen.

– Glöm inte att packa ner skolboken, pennorna och sudden som skolan ordnat, säger Anna Germundsjö som är klasslärare.

Förutom skolmaterialet som skolan ordnar har barnen tagit med sig det som finns på listan av saker man får skicka: ritblock, färgkritor, tablettask, tvål, tandkräm, tandborste bland annat.

– Jag tycker det är bra att vi gör det här. Många barn i Sverige får en eller flera julklappar medan vissa barn i andra länder inte får några och då kan vi hjälpa till, säger Alice Bohlin, 10 år.

Samma sak i arton år

Det är inte första gången som klassen deltar i insamlingen. Anna Germundsjö har gjort samma sak med sina klasser i arton år och hennes egna barn har också deltagit när de gick i skolan.

– Förutom att det betyder så mycket för så otroligt många barn, skapar det även diskussioner bland eleverna om bland annat solidaritet, säger hon.

Vid ett bord stretar ett par killar med presentsnöret. Det verkar inte så lätt att få snurr på snöret. Vad tycker de om att vissa barn inte får julklappar?

– Jag hade blivit ledsen och mått dåligt om jag inte fick någon julklapp, säger Frank Höglund, 10 år.

Själv vet han inte riktigt vad han önskar sig i julklapp i år.

– Kanske en iPhone X, säger han.

Några av eleverna i 4B har även skickat med en julhälsning och önskat den som får paketet en god jul och gott nytt år. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

"Finklädd" man häktad efter villainbrott

Nyheter "Smälta in i miljön" En man är häktad misstänkt för grov stöld efter ett villainbrott i Näsbypark i fredags. På polisens hemsida skriver de att mannen var finklädd.onsdag 20/6 9:58

Här byggs det flest hyresrätter i länet

Bostad ✓Hela listan – kommun för kommun ✓De bygger inga alls Närmare 9 000 bostäder har planerad byggstart i Stockholms län i år. Men det råder stora skillnader mellan kommunerna hur mycket som blir hyresrätter respektive bostadsrätter, visar en ny rapport. I...onsdag 20/6 6:50