En tapper skara slöt upp på Riddarplatsen vid lunchtid, bland annat en av arrangörerna Thomas Stenholm. Förbipasserande bjuds på "Gröna drömmar" - kakor färgade med grön karamellfärg. Foto: Louise Bornhall

Här klimatstrejkar Järfällabor i Jakobsberg

Under fredagseftermiddagen arrangerades klimatstrejker i många länder runtom i världen, och även på Riddarplatsen i Jakobsberg hade en skara samlats för att uppmärksamma klimatfrågan.

  • Publicerad 13:45, 15 mar 2019

Global Climate Strike for Future heter skolstrejkerna som i dag arrangeras i närmare 100 länder och på över 100 platser i Sverige. Riddarplatsen i Jakobsberg var en av de platserna.

Men i Jakan tycks intresset för klimatstrejken vara sval bland skolungdomarna. Enligt en av arrangörerna Thomas Stenholm hade runt 25 skolor i Järfälla blivit inbjudna, men när strejken drog igång vid lunchtid hade ingen än så länge dykt upp.

– Det är femtonde veckan vi står här, vi gör det partipolitiskt obundet i Greta Thunbergs anda för att påverka politikerna att följa Parisavtalet, säger Thomas Stenholm, som är aktiv i Vänsterpartiet i Järfälla men gör fredagsmanifestationerna privat.

Under parollen Fridays for future har människor världen över hållit manifestationer för klimatet sedan i höstas, inspirerade av Greta Thunberg. I Järfälla har alltså några kommuninvånare manifesterat på Riddarplatsen fjorton tidigare fredagar.

Få ungdomar

Från början var tanken bara att de skulle manifestera en gång under Fridays for future, men det "har varit svårt att sluta", menar Thomas Stenholm.

– Vi får en del frågor av folk som går förbi, och många skolungdomar som kommer och pratar med oss har inte hört talas om Greta Thunberg, säger han.

I dag pågår skolstrejken också på Mynttorget i centrala Stockholm mellan 12 och 15, och bland talarna finns just Greta Thunberg. Thomas Stenholm säger att det är lite synd att missa Greta Thunbergs tal på Mynttorget i city, men hoppas att några Järfällaungdomar ska dyka upp här på Riddarplatsen under dagen.

Se Greta Thunbergs tal från klimatstrejken i Stockholm

Här klimatstrejkar tusentals elever i City

Stockholm Direkt