Här kommer julen till Stockholm i oktoberrusket

Det lackar mot jul. I alla fall när det gäller julbelysningen i Stockholm.

  • Publicerad 16:06, 15 okt 2019

Regn, rusk och juleljus. Ja, trots att julen kanske inte är top of mind så här års har staden nu satt igång arbetet med att få upp omkring en miljon lampor i City. Det gör det till "Europas största sammanhållna projekt för julbelysning", enligt trafikkontoret.

– Vi började monteringen i söndags, vi måste sätta igång nu om vi ska hinna klart. Vi inviger julbelysningen redan 16 november i år, vilket är en vecka tidigare än vanligt, och samtidigt som NK tänder sin julbelysning, säger Erik Söderberg.

– Vi tänder ljusen tidigare för att det ska vara trevligt men det bidrar också till trygghet och ju längre vi kan ha det desto bättre.

Julbelysningen sätts upp på cirka 40 utvalda platser i innerstaden. Redan nu har bland annat Strömbron, Norrbro och Gustav Adolfs torg utsmyckats.

– Det är där det vistas mest människor. Sedan görs det andra initiativ i ytterstaden som inte trafikkontoret håller i, det kan vara stadsdelarna eller fastighetsägare. Så det kommer finnas julbelysning där också, säger Erik Söderberg.

Till den 16 november ska även de populära älgarna och hjortarna, som alla tror är renar, vara på plats vid Nybrokajen, Sergels torg, Brunkebergstorg och Kungsträdgården.

En del testtändningar kan komma att ske under tiden enligt Söderberg, om man går förbi något lysande exemplar och tror att staden tabbat sig.

Julbelysningen börjar plockas ner 13 januari och senast 7 februari ska allt vara borta.

Nu har Stockholms stad börjat att sätta upp julbelysningen i innerstan. Foto: Per Brandt