Essencefabriken är ett familjeföretag som specialiserat sig på allt som har med smaksättning att göra. Fredrik Lilieblad tillhör den femte generationen som driver butiken. Foto: Mikael Andersson

Här köpte Strindberg sin kryddblandning

I fjol firade Essencefabriken på Wallingatan 130 år. En gång i tiden var självaste August Strindberg stammis och en del av kryddblandningarna från den tiden finns fortfarande till salu.

  • Publicerad 12:08, 2 jun 2020

– Att kliva in på Essencefabriken är som att förflytta sig tillbaka i tiden.

Det säger Carine Sandström som är anställd i butiken och tidigare stamkund, introducerad av sin mormor. Butikens interiör är original sedan 1889 och kryddor och essenser som förvaras i flaskor och burkar säljs i lösvikt.

Ägare sedan ett år tillbaka är Fredrik Lilieblad. Han tog över efter sin far och i fem generationer, sedan starten, har företaget varit i familjens ägo.

– Det var min farfars farfar, Adolf Fredrik Lilieblad, som startade fabrik 1887. Han var pionjär och reste runt och köpte exotiska bär och örter som han importerade. I första hand sålde han koncentrat till bagerier och industrin. 1889 flyttade fabriken till nuvarande lokaler och då öppnades även butiken på Wallingatan, säger Fredrik Lilieblad.

Utbudet på kryddor i Sverige var i slutet av 1800-talet begränsat och när butiken öppnade på Wallingatan 14 utökades sortimentet till att även gälla det.

– Det fanns en stor efterfrågan på kryddor bland husmödrar även på den tiden, säger Fredrik Lilieblad.

Strindberg var stammis

En återkommande kund var i början av 1900-talet författaren August Strindberg, som bodde i närheten av butiken.

– Han brukade köpa en speciell kryddblandning till brännvin, säger Fredrik Lilieblad.

Självklart finns blandningen till salu, döpt till "Strindbergare", och består av malört, stjärnanis, citron, pomerans, lakritsrot, blodrot och mynta.

Från början var det annars oftast rena kryddor som såldes, på senare tid har det blivit fler blandningar.

– Det är allt från grill- till sillkryddor. Numera säljer vi även eteriska oljor, både för doft och smaksättning. Till exempel cedroolja som används vid pepparkaksbakning.

Lakrits är populärt

Vad som säljer bäst varierar beroende på säsong. Inför jul säljs till exempel mycket kardemumma, saffran och vörtextrakt.

– Vi säljer alltid mycket lakrits – essenser, stänger och lakritspasta är populärt, säger Fredrik Lilieblad.

Många som kommer in i butiken uppskattar den speciella doften av kryddor och örter i lokalen. Flera av essenserna tillverkas i butik efter mer än hundra år gamla originalrecept. Det är både nya kunder och stammisar som hittar till Essencefabriken.

– Vissa har gått här sedan de var små. Nu i coronatider har vi varit lite oroliga att tappa kunder men butiken har överlevt två världskrig och en börskrasch och mycket annat, så det ska nog gå bra.

Utbud. I dag har butiken ett 100-tal rena kryddor, ett 100-tal blandningar, ett 70-tal essenser och ett 30-tal eteriska oljor. Foto: Mikael Andersson

Foto: Mikael Andersson