Selma Alhlström, 16, Linn Andersson,17, tog tåget från Linköping för att spendera hela helgen på LANet. Foto: Sacharias Källdén

Här körs LAN för endast tjejer och icke-binära

Female Legends vill skapa en mer jämställd gaming-scen och nyligen anordnade gruppen för första gången ett separatistiskt LAN för tjejer och icke-binära på Östermalm.

  • Publicerad 16:35, 27 feb 2019

LAN:et, dataspelsarrangemanget, pågick under den gångna helgen i A House på Östermalm – de anordnades inte bara turneringar det hölls även föreläsningar från tjejer och icke-binära i branschen och olika work-shops.

Det hela arrangerades av Female Legends som är ett community för tjejer och icke-binära som e-sportar och målet är att det i framtiden ska vara jämställt på proffsscenen.

– Separatistiska satsningar som det här är dessvärre ett nödvändigt ont för att kunna fortsätta kampen mot en mer jämställd gamingscen, säger Lillie Klefelt som är grundare till nätgruppen.

Svårt att få plats

Lillie Klefelt menar att det i dagsläget finns en uppfattning om att LAN är riktade till endast killar. Och att det blir svårt för andra att ta plats i det rummet.

– Tanken med Female Legends är att gruppen till slut inte ska behöva finnas. Gruppen ska ses som en plattform som tar tjejer och icke-binära framåt inom e-sport, säger hon och lägger till att de nu ger tjejer och icke-binära ett rum där de kan få känna av hur det är att LANa.

På plats under helgens LAN var bland annat Lucy Jonsson, 28, och hon har spelat i ungefär tjugo år. Men trots det så är det nu första gången hon är på ett LAN. Hon har känt att stämningen verkat väldigt grabbig, rå och inte så vänlig och har därför inte velat åka.

– Jag ser det här som en språngbräda för mig till att gå på andra LAN och kanske kommer jag till och med våga mig till Dream Hack efter det här, säger Lucy Jonsson, annars kallad Queen of Hamsters.

Brukar vara enda tjejen

Sjuttonårige Linn Andersson har inga problem med att hon vanligtvis brukar vara den enda tjejen under LAN men hon uppskattar ändå satsningen med en separatistiskt plattform.

– Det är ju kul att få träffa andra tjejer som gamear och hitta fler och spela med, säger hon och lägger till:

– Det är ju också ett bra sätt att hålla kvar tjejer och icke-binära som spelare. Så att de inte lägger av bara för att de känner sig ovälkomna.

Malin Åström Jonsson, Nathalie Pettersson, Olivia Wlodkowska, Emma Thyberg käkar lite lunch. Foto: Sacharias Källdén

En av grundarna till Female Legends säger att utvecklingen mot en mer jämställd e-sportscen går framåt men dessvärre för långsamt och därför behövs separatistiska satsningar som detta LAN. Foto: Sacharias Källdén