Nyöppnat. Jonas Bokedal har öppnat Nana Omakase tillsammans med sin fru. Foto: Mimmi Epstein

Här kostar lunchen 2 000 spänn

Fjorton serveringar, sju platser och strax under 2000 kronor för lunchen. För en månad sedan öppnade Nana Omakase. En "modern japansk restaurang med frankofila inslag" enligt ägarna.

  • Publicerad 20:30, 27 feb 2019

På Västmannagatan 17, i höjd med Tegnérlunden, ligger nyöppnade Nana Omakase. Det är inget ställe man bara glider in på. Här är det bordsbokning som gäller och stället har enbart sju platser och en sittning per kväll. Man serverar också en affärslunch som går på strax under 2000 kronor per person. Jonas Bokedal äger restaurangen tillsammans med sin fru och det är hans första familjeägda ställe, dock har han varit i branschen i 30 år.

– Vi har två barn sedan tidigare och det här blir liksom vårt tredje. Här kommer vi inte att tumma på kvaliteten. Det här är mer en livsstil än ett arbete, säger Jonas Bokedal, som har byggt inredningen i restaurangen tillsammans med sin fru.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Han beskriver den nya restaurangen som modern japansk med frankofila och nordiska inslag. Omakase betyder att "man litar på kocken"

– Eller att köksmästaren bestämmer allt. Det är den person som har koll på vilka som är de bästa råvaror som finns inne för dagen.

Menyn är föränderlig men består av cirka fjorton serveringar. Några av de mini- eller mellanrätter som har serverats hittills är karamelliserad anklever med nashipäron och havtorn, sashimi på blåfenad tonfisk och granité på blodpersika samt bokspånsrökt räka med kalixlöjrom och pepparrot. Platserna är placerade i baren så att man kan se när kocken förbereder nästa rätt.

– Vi är väldigt transparenta och det blir mycket kockteater. Jag skulle säga att det är en mysig tystnad med fokus på maten och en hel del frågor om den från gästerna under sittningen, säger Jonas Bokedal.

En middag går på strax under 1500 kronor exklusive dryck och restaurangen väntar på fullständiga rättigheter för att servera alkohol.