Vill fortsätta med IT. Basel Asaad Abdalla har tjänsten som IT-värd till april, efter det hoppas han få jobb som taxi- eller lastbilsförare. ”Men jag gick klart gymnasiet i Jemen, så jag hoppas att kunna plugga vidare inom IT så småningom”, säger han. Foto: Claudio Britos

Här lär nya svenskar äldre att surfa

Varje tisdags- och onsdagseftermiddag kommer Basel till Björken i Skärholmen. Hans uppdrag: lära ut allt som en äldre kan behöva för att ge sig ut på nätet.

  • Publicerad 14:59, 9 feb 2018

– Vi gamla är inte alltid så pigga här uppe. När vi var unga fanns inte ens datorer, den första jag mötte var när jag satt i kassan och fick slå in koder, säger Rosika Eriksson, 81.

Det är onsdagseftermiddag och idag passar hon på att få lite hjälp med att fixa bank-ID på Björkens aktivitetscenter. Basel Asaad Abdalla, 24, guidar.

– Rosika är duktig, hon kan allt, säger han och skrattar.

Han kom till Sverige från det inbördeskrigshärjade Jemen för fyra år sedan. För ett år sedan fick han uppehållstillstånd och varvar SFI-plugget med extratjänsten som IT-värd.

– Det är kul, det handlar inte så mycket om lönen. Man får komma in i samhället och träna på språket, säger han.

Är det extra bra att träna svenska med äldre personer?

– Ja, de pratar riktig svenska och lite långsammare. Jag lär mig mycket nya ord, och andra som jag hört fastnar här, bara skolan räcker inte. Och så lär man sig en del historia när man sitter och pratar och dricker kaffe.

Rosika Eriksson minns också hur det var att lära sig svenska.

– Jag kommer från Tyskland och det var svårt med vissa ljud. ”Å” har ju inte vi. Och alla ”sk” som i ”skinka” var konstiga, i Tyskland är det ju mest ”sch”.

Många av de äldre vill ha hjälp med sina nya smartphones eller skaffar konton på sociala medier. Andra laddar ner e-böcker.

Rosika Eriksson har fortfarande en klassisk knapptelefon, surfplattan räcker bra.

– Jag betalar fakturor, googlar, söker på Ikea efter saker jag behöver, går in på SMHI för hur vädret blir och tittar vad som ska visas på TV.

Men ska du inte skaffa Facebook eller Snapchat?

– Nej, det blir för mycket! Jag vill inte lägga så mycket tid på det.

Unga IT-värdar

Björken aktivitetscenter ligger på Portholmsgången 3, bakom Skärholmens centrum, och har öppet måndag till fredag, klockan 13-15. IT-värdarna finns på plats tisdagar och onsdagar klockan 13.30 till 15.30.

Projektet Unga IT-värdar startades förra året och är ett samarbete mellan Stockholm stad och Arbetsförmedlingen. Nyanlända i åldern 18-24 år kan efter en kortare utbildning jobba som IT-värdar på bibliotek och äldreboenden i sex månader, samtidigt som de får stöd av jobbmatchare och studie- och yrkesvägledare.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.