Per Wallenthin och Peter Wallgren från Frivilliga resursgruppen, FRG, i Järfälla informerar om krisberedskap på Riddarplatsen. Till höger interiören i skyddsrumssimulatorn, med exempel på saker som ska finnas i ett riktigt skyddsrum. Foto: Louise Bornhall

Här lär sig Järfälla söka skydd under iscensatt krig

Att befinna sig i ett skyddsrum under en attack – det har Järfällabor chans att prova på under fredagen. Tanken är att öka kunskaperna om hur man ska hantera en eventuell samhällskris.

  • Publicerad 11:56, 24 maj 2019

Rustad. Vattendunkar, konserver och viktiga telefonnummer är några av sakerna man ska ha redo hemma. Vattendunk och en batteridriven radio är det viktigaste, menar Per Wallenthin. Foto: Louise Bornhall

Elen kommer och går, golvet skakar under fötterna och det tjuter i öronen av explosioner.

Igår, torsdag, och under fredagen finns en skyddsrumsstimulator på Riddarplatsen i Jakobsberg, där alla vuxna som vill kan prova på hur det är att vara i ett skyddsrum när bomber detonerar utanför.

Det är Frivilliga resursgruppen, FRG, en del av Civilförsvarsförbundet som informerar om krisberedskap och krishantering.

– Det ska skapa en förståelse för varför vi måste ha skyddsrum, genom att uppleva känslan av att vara i ett skyddsrum i ett bombdrabbat område. Många svenskar har inte upplevt det, säger Per Wallenthin, från FRG i Järfälla, som består av ett 80-tal frivilliga.

Han berättar att runt 50 personer testade skyddsrumssimulatorn på torsdagen. Flera av dem hade upplevt krig tidigare i sina liv.

– En man hade levt i ett krigsdrabbat område för 40 år sedan, och berättade att många minnen kom tillbaka till honom när han hörde ljuden. Flera har sagt att de tycker det här är väldigt bra att få prova, säger Per Wallenthin.

Vatten och radio

Många har också ställt frågor om vad man bör ha hemma inför en eventuell kris – de 72 första timmarna ska varje hushåll kunna klara sig utan samhällets hjälp.

Peter Wallgren, också från FRG, menar att det viktigaste är en vattendunk, men också en radio som inte är beroende av el, för att viktig information ska nå fram. Även saker som fotogenlampa, tändstickor och stormkök, är bra att ha.

– Kom ihåg att man ska utgå från sina egna behov, hur mycket och vilka konserver man behöver skiljer sig till exempel åt om man är två vuxna eller har tre barn. Och konserverna ska vara färska, så köp bara sånt du tycker om och äter upp, tipsar han.

FRG tipsar

Ha en krislåda hemma bestående av minst:

Vattendunk, radio (antingen batteridriven eller med vev), tändstickor, ficklampa, konserver, värmeljus och värmekälla.

Om larmet "Hesa Fredrik" går:

Gå inomhus, stäng dörrar, fönster, ventiler och fläktar, sätt på radion eller tv:n och kolla på www.krisinformation.se

Vid strömavbrott:

Lägg täcken över ett bord, kryp in under bordet och tänd ljus, då håller värmen längre.

Skyddsrum:

I Järfälla finns 546 skyddsrum, med plats för totalt runt 69 000 invånare. Se www.msb.se/skyddsrum

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt