UPPMANINGEN. Jenny Söderholm, Sofia Bergstrand, Anna Weiland och Emenie Regnhamn från årskurs 5 på Kulturama tycker att fler borde göra som dem. Foto: Sophie Stigfur

Här läxar barnen i Sjöstan upp alla vuxna

Sedan projektet Schysst Sjöstad startade har unga i Sjöstan städat bort 5,3 ton skräp. Under årets femårsjubileum vill 11-åringarna nu skicka med en utmaning till vuxenvärlden.

  • Publicerad 15:45, 14 sep 2018

Det var 2014 som projektet Schysst Sjöstad, ett samarbete mellan idrottens miljöorganisation Städa Sverige och fastighetsbolaget Fabege, först sjösattes. Det går ut på att skolungdomar ägnar en dag varje år åt att städa upp längs gator och parker i Hammarby Sjöstad, dels för att snygga upp i närområdet men också för att uppmärksamma det globala problemet med plast i haven.

I år är det drygt 300 elever från Fryshuset, Kulturama och Lilla Kulturama Danvikstull som gett sig ut med sopsäckarna i högsta hugg.

– Det är jättekul! Och så är det bra för naturen. Jag hoppas vi kan samla in så mycket som möjligt, fast samtidigt hoppas jag inte det eftersom det vore dåligt om det finns så mycket skräp ute, säger Anna Weiland, 11 år.

REPORTAGE: Håller Hammarby Sjöstad på att förfalla?

Linda Karlsson, lärare på Kulturama, tycker att dagen är bra för att den får barnen att se sin egen närmiljö med nya ögon.

– Bara på vägen hit var det någon som utbrast "åh nej, det ligger en glaskflaska där!". I den här åldern funderar och oroas man mycket över världen, det här är ett bra sätt för dem att se att man faktiskt kan göra något åt det, genom att engagera sig praktiskt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Sedan starten för fem år sedan har 5,3 ton skräp plockats upp. Årets femårsjubileum firas särskilt med att man installerat ett extra trappsteg i fisktrappan i Sickla sluss.

Men jubileet kommer också med någonting annat: en uppmaning från barnen till vuxenvärlden – att följa deras exempel. För om de kan, så kan alla, menar de.

– Jag tror att det är såhär man räddar världen. Det behöver inte vara så svårt. Ensam kan man inte göra så mycket, men om alla hjälps åt så blir det skillnad, säger Jenny Söderholm, 11 år.