Gemensamt för alla på Junibacken är sångstunden och barnen tycks älska att bli gömda under det färgsprakande skynket. Foto: Jonny Andersson

Här leker barnen när föräldrarna övar svenska

Öppna förskolan Junibackens samarbete med sfi, svenska för invandrare, ska utvecklas. Efter att länsstyrelsen gått in med pengar kan nu verksamheten växa för att ta emot fler besökare.

  • Publicerad 12:04, 12 mar 2020

UPPDATERING 16 MARS: På grund av coronaepidemin ställs invigningen av öppna förskolan in.

För fem år sedan startades integrationsprojektet "Svenska med baby" på öppna förskolan Junibacken. Det går ut på att föräldralediga genom bland annat sång tränar svenska tillsammans och initiativet togs av en föräldragrupp som brukade gå till Junibacken.

– Det var bra, det är ännu bättre nu. Det är mer hållbart och kontinuerligt, säger Ing-Britt Björk, pedagog.

Nu hålls nämligen svenskaundervisning i sfi:s regi i lokalerna, samtidigt som förskoleläraren Sajida Abbas tar hand om bebisarna.

Upplägget sker ett par timmar, två dagar i veckan med avbrott för sångstunden.

– I dag har vi 14 familjer vi hjälper. Många har grundförståelse genom den ordinarie sfi-utbildningen, säger läraren Jenny Tollebrant.

Lina är en av besökarna som brukar komma hit. Hon har gått ifrån datorn för att mata sin dotter.

– Jag gick sfi men började glömma allt när jag var föräldraledig. Det är bra att jag nu kan träna här, säger hon.

Samarbetet var i mindre omfattning fram till i höstas då sfi och barn- och ungdomsförvaltningen sökte projektmedel från länsstyrelsen. Det har man nu fått.

Sajida tar hand om barnen medan föräldrarna tränar med sfi-läraren Jenny Tollebrant.

– Blir barnen ledsna är föräldrarna intill. Vi hjälps åt, säger Sajida.

STUDIER. Huda (bilden) är mycket positiv till möjligheten att träna sig i svenska på Junibacken. Foto: Jonny Andersson

Sajida Abbas, förskolelärare på SFI, tar hand om barnen medan deras föräldrar studerar svenska i ett angränsande rum på öppna förskolan Junibacken. Foto: Jonny Andersson

Önskemål från föräldrar

Önskemålet om språkträning på Junibacken kom från nyanlända som studerat på sfi och ville få språkträning i vardagen, i synnerhet under föräldraledigheten. Vid en dator sitter Huda djupt koncentrerad i sitt pluggande.

– Det är bra här, säger hon och knappar sig vidare i ett webb-baserat läromedel.

En förälder nämner att fler sfi-timmar på förskolan behövs. Enligt Anna Cannier, biträdande rektor på sfi:s vuxenutbildningen, kan projektet utvecklas med fler dagar och timmar.

– Det är en målsättning. Det finns annars en risk att minst ett års sfi-utbildning går förlorad när man är hemma som föräldraledig, säger Anna Cannier.

Sajida kan tolka

Undervisningen sker på svenska, med viss hjälp av engelska. Jenny berättar att hon inte kan arabiska, persiska, och kurdiska, men att det fungerar bra ändå.

– De flesta har fått en grundförståelse och det finns olika sätt att kommunicera, säger hon.

– Föräldrarna hjälper också varandra, lägger Sajida till.

Ing-Britt och kollegan Carmen är i sitt esse när dagens sångstund går av stapeln, ett uppskattat inslag på öppna förskolan.

– Många barnsånger finns på flera språk. Vi har föräldrar som lär oss ramsor och sånger på deras språk, det är jätteroligt, säger Ing-Britt Björk.

Det skulle vara fler dagar och fler timmar

MATPAUS. Lina berättar att hon började glömma det hon lärt sig på SFI när hon blev föräldraledig. Nu kan hon ta med sig Maja till öppna förskolan och hålla igång studierna. Foto: Jonny Andersson

Öppen för alla

Vad? Ett samarbetet mellan sfi och öppna förskolan med syftet att göra det möjligt för föräldralediga att studera svenska samtidigt som de får hjälp med barnpassning.

När? Måndag och tisdag klockan 09-12.

Var? Lötsjövägen 67

Ing-Britt Björk och Carmen Quiroga är ordinarie personal på öppna förskolan, på måndagar och tisdagar har de sällskap av barnskötaren Sajida Abbas och läraren Jenny Tollebrant från sfi.

Visa merVisa mindre

Junibacken

SFI kom in på öppna förskolan Junibacken redan 2018, men i höstas tog verksamheten fart på allvar sedan länsstyrelsen gått in och bidragit finansiellt.

I dag är 14 familjer inskrivna på SFI-utbildningen, men sedan årsskiftet kommer fler och fler nybörjare som via grannar och vänner blivit nyfikna och vill vara med.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Peter "förutspådde" pandemin i debutroman

Nyheter "Dikten överträffar ändå verkligheten" Synsk eller bara märkligt rätt i tiden? Peter Westberg från Väsby släppte förra året sin dystopiska debutroman om en stor pandemi som startade i Spanien. Lite mer än ett halvår senare var...fredag 5/6 15:15

Färgexplosion när Wanja Djanaieff intar Marabouparken

Nyheter Formgivaren bakom allt från kungens slips till hemmafruars städrockar Som barn lekte hon i Marabouparken. Nu är Wanja Djanaieff, en av Sveriges mest inflytelserika textilformgivare, aktuell med en utställning i parkens konsthall.torsdag 4/6 14:54

En person rånad vid busshållplats i Ör

Nyheter Maskerade personer stal mobiltelefon En person ska ha blivit rånad av två maskerade gärningsmän vid en busshållplats i Ör på onsdagsmorgonen. Ingen har gripits än.onsdag 3/6 9:02
Stockholm Direkt