Sweco ska leta skräp i vattnet på uppdrag av miljöförvaltningen. Under onsdagen paddlade Lina Hansson och Alexander Salomonsson från Kungsbro strand till Hornsbergs strand. Foto: Jannie Flodman

Här letar de skräp i Stockholms vatten

Nu letas det skräp i Stockholms vatten. I uppdraget, som kommer från miljöförvaltningen, ingår att lokalisera lämpliga platser för sjöbaserade papperskorgar.

  • Publicerad 17:10, 10 jul 2019

Vattenpapperskorgar, seabins, kan förenklat beskrivas som en papperskorg i vattnet där skräp fångas upp. För ett knappt år sedan skrev vi om när stans första placerades ut i Karlbergskanalen. I dag finns det bara den och en vid Klara strand.

I dag, onsdag, var Lina Hansson och Alexander Salomonsson från Sweco ute och letade skräp i vattnet på uppdrag av miljöförvaltningen. Syftet var att lokalisera särskilt skräpiga platser som är lämpliga för sjöbaserade papperskorgar. De började på kajakuthyrningen vid Kungsbro strand och paddlade till Hornsbergs strand. Men den första svängen hittades inte så mycket skräp.

Här är Stockholms första vattenpapperskorg

– Det behöver inte betyda att skräp i vatten inte är ett problem, det kan ju vara så att förhållandena inte var sådana att skräp ansamlas på de ställen vi undersökte. Eller att de ansamlas på annan plats. I bästa fall tyder bristen på skräp att Stockholm gör ett bra jobb i dagsläget. Att just skräpsituationen verkar variera gör det svårt att hitta bra ställen för seabins, säger Lina Hansson, som är vattenresursexpert på Sweco och fortsätter:

– Skräp ansamlas oftast längs kanterna av en kanal där det finns växtlighet som det fastnar i. Där har vattnet inte samma hastighet som i mitten. Men man kan inte ha vattenpapperskorgarna för nära vegetationen, då riskerar man att få ner stora växtdelar i dem.

Vilka platser de kommer att föreslå staden att placera ut vattenpapperskorgar är för tidigt att säga.

– Vi ska också ta en tur längs Strandvägen och till Djurgården och så ska vi undersöka badplatser i norra Stockholm, till exempel i Hässelby, säger Lina Hansson.

Beskrivning:Sweco ska leta skräp i vattnet på uppdrag av miljöförvaltningen. De utgår härifrån och ska paddla kajak till Hornsbergs strand. Foto: Jannie Flodman