Typiskt gömställe. "De sitter på de här sandlådorna, sen hör de polisbilen och då slänger de in drogerna i lådan", säger kommunpoliserna. I just den här lådan hittade de inte mer än skräp. Foto: Claudio Britos

Här letar polisen knark – i buskarna

I buskar, sandlådor och under betongsuggor. Knark kan gömmas lite överallt i området – och hittas av lite vem som helst. I veckan sommarstädade polisen i Bredäng.

  • Publicerad 16:44, 20 jun 2018

– Här är ett typiskt bra gömställe, säger kommunpolisen Malin Lehammer och dyker in i en av buskarna efter gångtunneln mot Bredäng centrum.

Polisen kör in till Bredäng centrum. Langarna springer därifrån, slänger in drogerna i busken, och går tillbaka igen. Utan något på sig som kan leda till en fällande dom. Så kan det se ut en vanlig kväll.

Just idag, i den här busken, hittar Malin Lehammer bara lite godispapper. Men hennes kollegor som har spritt ut sig i hela området hittar under två timmar runt 250 gram portionsförpackad cannabis, till ett värde av 25 000 kronor.

– De låg utomhus i ett buskage. Vi är jätteglada att vi hittade det, det är många kunder som hade kunnat köpa det och nu är det borta från gatan, säger Malin Lehammer.

I buskar och lådor. Droger kan gömmas lite överallt i det offentliga utrymmet – i veckan sökte polisen igenom stora delar av Bredäng. Foto: Claudio Britos

Droger göms här och där – i sandlådor ute på torget, på förskolegårdar, under betongsuggor. Men även i trapphus, hisschakt och källarutrymmen.

– De som säljer vet att de kan råka ut för en husrannsakan och då vill de inte ha sakerna hemma. När de säljer kan de ha lite på sig och gömma större partier i närheten, så att de kan säga att det bara var för eget bruk om de blir tagna. Då blir straffen lägre, säger kommunpolis Anna Lindgren.

Mest cannabis

Mest rör det sig om cannabis, säger poliserna, det är det som säljs mest och de som säljer är inte så rädda för att bli av med det. Även kokain och amfetamin hittas.

– För några dagar sedan var det några barn som lekte ute i skogen och hittade narkotika. Deras föräldrar fick åka in med den till polisstationen, säger Malin Lehammer.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

De senaste åren har polisen jobbat hårdast mot den öppna narkotikaförsäljningen som skett i Vårberg och Sätra centrum – där är problematiken en annan eftersom alla som kommit med tunnelbanan behövt passera handeln. I Bredäng sker det mer i det dolda, säger poliserna.

– Vi har märkt att när vi haft ökat fokus på Vårberg och Sätra har en del av handeln flyttat till Skärholmsterrassen och Bredäng. Vi förföljer dem på terrassen, men nu ska vi tillsammans med stadsdelen titta lite extra på Bredäng för att se att vi inte tappat området, säger Malin Lehammer.

Att ni är ute och letar som idag – vilken effekt har det egentligen på narkotikahandeln?

– Det är främst för de boende i Bredängs skull – för att visa att vi tar deras tips på allvar och för att se till att det inte finns narkotika ute som barn kan hitta. Och under dagen har vi fått flera tips från boende som har sett narkotikahandel vid sina bostäder, som vi kommer jobba vidare med, säger Malin Lehammer.

Tipsades. "Jag har inte sett er här på flera år! Men ni borde komma dit jag bor, där ser jag ofta killar som langar", sa en Bredängsbo. "Vi kommer jobba vidare med alla tips vi fått", säger Malin Lehammer, kommunpolis. Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos

Foto: Claudio Britos

Nöjda. Under två timmar i Bredäng hittade polisen 250 gram cannabis och fick flera tips. "Vi är jättenöjda med insatsen och metoden, så här kommer vi jobba fler gånger", säger Malin Lehammer, kommunpolis. Foto: Claudio Britos

Hittat knark? Så gör du!

Det är olagligt att befatta sig med narkotika, så om du hittar gömd narkotika är det bästa att först ringa polisen.

Är det en mindre mängd narkotika kan du ringa 114 14, då kan polisen be dig ta med det till en polisstation.

Är det större mängder – kontakta 112 och rör det inte, polisen kan behöva säkra bevis.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.