Inte okej. Kastade sekretesshandlingar i öppen dager. Foto: Läsarbild

Här ligger hemliga papper i kartonger på golvet

Nya Karolinska har handskats vårdslöst med sekretessbelagt material om akut sjuka barn. De hemliga papperna har legat fullt tillgängliga för vem som helst i flera månader. "Vi ser allvarligt på det här", säger chefen.

  • Publicerad 15:46, 14 dec 2017

En pappersinsamling märkt "sekretess" och en märkt "ej sekretess". Båda ståendes fullt synliga för alla i ett öppet kontorslandskap. Vem som helst kan lätt kika ner i den hemliga lådan och fiska upp ett dokument. Och så har det varit i månader.

Det är föräldern Katarina, som egentligen heter något annat, som lagt märke till lådorna på akutsjukvården för barn på Nya Karolinska. De står där ledningsläkaren sitter.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Första gången jag såg dem var när jag var där med mitt barn i augusti. Och den här bilden tog jag nu i december. Jag har gått förbi de där kartongerna tusen gånger när jag rullat runt mitt barn i rullstol. Om det sitter någon vid skrivbordet så är det ofta att de sparkar till lådorna under skrivbordet, så att de står halvvägs ute i korridoren, säger Katarina.

Medger fel

När StockholmDirekt kontaktar Nya Karolinska så får vi efter ett par timmar svar av Malin Rinder, funktionsområdeschef för akutsjukvård för barn. Hon bekräftar att kasserat sekretessbelagt material legat fullt synligt för besökare och personal och svarar att så här får det inte gå till.

– Tyvärr har våra rutiner för hantering av sekretessbelagt material i det här fallet inte följts, vilket vi ser allvarligt på. Enligt våra rutiner ska sekretessbelagt material kasseras i ett särskilt låst sekretesskärl. Våra lokala insamlingskärl i arbetsstationerna töms dagligen och skall inte stå tillgängliga för externa personer. Vi kommer att se över och förtydliga våra rutiner, skriver Malin Rinder i ett mail.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.