Johan E. Andersson på ballongtuta och Nils Personne på övertonsflöjt Foto: Emma Löf Hagström

Här ljuder tonerna av barnens skrotinstrument

Ballongtutor som låter lite som saxofoner och övertonsflöjter gjorda av plaströr. I måndags förvandlades Erikslundsparken till en enda stor konserthall – med instrument gjorda av skrot.

  • Publicerad 07:15, 17 aug 2019

Den som hade vägarna förbi Erikslundsparken i Tensta i början av veckan kunde nog inte undgå ljuden av skratt blandat med alla möjliga mer eller mindre musikaliska läten från olika slags kreationer. När “Skrot-Johan och Plåt-Nisse” kom på besök för att lära förskolebarn hur man bygger egengjorda instrument av skrot gick skaparglädjen inte att ta miste på. 

– Jag har byggt en trumpet, berättar en fyraårig flicka och håller leendes upp ett gult rör med en röd ballong fastsatt i ena änden.   

– Det var kul att se när vi kom hit på morgonen hur barnen kastade sig över sakerna och ville bygga. Entusiasmen här är verkligen enorm. Vi har nog redan haft runt 40 deltagare på plats och det är inte ens lunchtid, säger Nils Personne, som tillsammans med parhästen Johan E. Andersson turnerar runt med konceptet.   

Duon träffades för tio år sedan och är vana vid att jobba tillsammans. Förutom projektet med Skrot-Johan och Plåt-Nisse är de aktuella med en föreställning – där de spelar extra långsam musik.  

– Vi tycker att det ligger rätt i tiden att försöka få folk att stanna upp och komma in i en stillsam ljudbild. Man kan säga att det är en slags meditativ musik, lite skillnad från det här, skrattar Johan E. Andersson.  

Att kunna skapa med det som finns till hands och hitta på egna kreativa lösningar är tanken bakom skrotverkstaden. Det enda målet är att alla ska kunna bygga ihop någonting som gör något slags läte ifrån sig, där endast fantasin sätter stopp.

– Det är roligt att se hur kreativiteten flödar, men det märks också att barn idag inte är lika vana vid att skapa med händerna som tidigare. Här övar vi mycket på koordination och att använda saxar och annat på ett sätt som blir roligt, sedan får barnen självklart ta med sina instrument hem, säger Johan E. Andersson.

Stockholm Direkt