Här löser han Rubiks kub – i en isvak

I bara kalsipperna mediterar han gladeligen i snön på balkongen och han missar aldrig en chans att bada isvak. Möt köldfantasten och MMA-experten Paul del Valle, som menar att vem som helst kan bli en superhjälte – genom att sänka temperaturen.

  • Publicerad 19:50, 5 mar 2018

Det var i förra veckan som StockholmDirekt rapporterade om den glade vinterbadaren Omid Azad, som badat vid Liljeholmskajen varje vinter sedan 2011.

– På sommaren får man inte plats, då ligger folk som sardiner här men nu behöver man inte trängas, sa Omid Azad innan han knallade ut på bryggan och högg upp ett hål i isen med sin medhavda yxa.

Han bjuder in till kollektivt isvaksbad

Och han är inte ensam om sin vurm för kallt vatten. Paul del Valle, som många kanske annars känner igen som MMA-kommentator på Viaplay, har under de senaste tre åren låtit extrem kyla bli en naturlig del av livet.

Allt började med att han fick nys om Wim Hof, en äventyrare som gjort sig känd för att klara extrem kyla, bland annat genom att simma hundra meter under Arktis isar. Hof har utvecklat en särskild andningsmetod, där man med pur vilja lyckas sänka kroppens egen termostat, något som fick Paul del Valle att bli eld och lågor.

"Har inte varit sjuk på tre år"

Sedan dess har han sakta men säkert utsatt sin kropp för allt mer kyla – och mår, enligt egen utsago, toppen.

– Jag duschar alltid iskallt och oftast brukar jag inte torka mig utan drar på mig kalsongerna och sätter mig i snön på balkongen och mediterar 10 minuter. På vintrarna försöker jag också bada så mycket i isvak som möjligt. Jag har inte varit sjuk en enda dag på tre år sen jag började med det här, säger Paul del Valle.

"Alla kan bli superhjältar"

Eftersom Paul ständigt vill hitta nya utmaningar började en idé gro om att förena ytterligare en punkt på bucketlisten, att lösa Rubiks kub, med ett isbad. Efter att ha spanat in en särskilt lämpad brygga utanför polarens lägenhet vid Reimersholme, prickade han så av bedriften i slutet av februari. Spektaklet filmades och spreds, för att uppmuntra även andra att våga sänka temperaturen.

Vad ger det här dig?

– Jag är piggare och friskare, men det är också fantastiskt som mental träning och stresshantering. Vetskapen om att du kan hantera paniken, för den kommer, gör att du blir starkare.

Känner du dig lite som en superhjälte?

– Alla vill väl vi bli superhjältar innerst inne, det häftiga med det här är att vem som helst kan locka fram superkrafter inom sig.

Kall. MMA-kommentatorn Paul del Valle gillar att pusha gränserna. Här i en isvak vid Reimersholme. Foto: Privat

Pauls kyl-knep

Börja inte med att gå och sätta dig i en isvak och "håll ut". Börja långsamt, vänj dig vid korta kalla duschar.

Studera Wim Hof's metod och lämpliga andningsövningar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.