Kungligt besök. En älg besökte Riksten i morse.

Här lussar skogens konung i Botkyrka – utan krona

Oväntat, mäktigt och spännande. Under luciamorgonen kom en älg på besök i Riksten. En av de Rikstensbor som träffade på älgen var Sara Forster. – Det var en lucia-älg utan krona.

  • Publicerad 13:53, 13 dec 2017

Rikstensbon Jens Bråkenhielm fick syn på älgen från sin bil vid rondellen vid Ica Riksten strax efter klockan nio i morse.

– Det var oväntat och mäktigt, de är ståtliga djur. Den stod och åt obekymrat, folk stod vid busshållplatsen bara några meter bort. Jag vevade ner rutan och tog några bilder och ett filmklipp, säger han.

"Verkade lugn och hungrig"

Rikstensbon Sara Forster kom gående på gångvägen när hon plötsligt såg älgen vid sidan av vägen.

– Jag var på väg till centrum och såg en mamma och ett barn stå och titta på något. Då såg jag älgen. Den verkade lugn och hungrig och stod och åt från en björk två meter från vägkanten. Jag är inte expert på älgar, men det var antingen en älgko eller en kalv. Det var en lucia-älg utan krona, säger hon.

Stod vid busshållplatsen

Hon blev inte skrämd av älgen.

– Nej, jag är inte rädd för älgar. Men den hade stått vid busshållplatsen lite tidigare, så en kompis vågade inte ställa sig där och gick ner till stationen istället, säger hon.

Linda Österberg fick också ett nära möte med älgen.

– Det var fantastiskt att se den på så nära håll men jag hoppas ändå på sikt att den inte känner sig för hemma mitt i Riksten utan håller sig till skogarna omkring istället.

För cool för sitt eget bästa?

Alla tycker att älgen gav ett lugnt och obekymrat intryck när både människor, bilar och tung trafik passerade. Lite för cool för sitt eget bästa, tror Jens Bråkenhielm.

– Den kändes inte vild.Jag hoppas den hittar ut i skogen igen, den kan ju skadas i trafiken. Och för orädda älgar riskerar väl att skjutas av, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.