Målning. På Huset på höjden pågår ett projekt där skolklasser fått måla en muralmålning ute på terrassen. Temat har varit Järfälla: dåtid, nutid, framtid. Foto: Mikael Andersson

Här målar ungdomarna fram sitt Järfälla

Den avlånga, grå väggen som löper längs med terrassen till Huset på höjden sprejas nu i färger från hela paletten och förvandlas till en muralmålning. Motivet är Järfälla, då, nu och i framtiden – och konstnärerna inga mindre än lokala ungdomar.

  • Publicerad 11:52, 15 maj 2019

– Vi ser ett stort behov av kulturella uttryck i det offentliga rummet. Det är viktigt att få boende, och framför allt unga som man ofta glömmer att lyssna på, att känna sig delaktiga i hur omgivningen ska se ut, säger Micke Rickman från föreningen Street corner som driver projektet.

Han och kollegan Elie Gerbaka är själva uppvuxna i Järfälla och vill få igång konstscenen för graffiti i sin gamla hembygd. De fick grönt ljus för att sätta färg på terrassen på Söderhöjden, och har haft workshops ute i det tiotal skolor som deltar.

Runt 100 elever mellan 10 och 14 år har engagerats, och byggnation är något som ofta tagits upp när temat Järfälla diskuterats – men i skolor som Källtorp och Tallbohov har också ämnen som våld gjort sig påmint.

– Motiven har sett olika ut bland skolorna. Tallbohovs elever ville hedra killen som blev ihjälskjuten tidigare i år, och målade polisbilar, rosor och händer som håller i varandra för att skildra sitt Söderhöjden, berättar Elie Gerbaka.

Herrestaskolans elever har målat tunnelbana, andra motiv som märks är kvarnen. Simon från Viksjöskolan sprejar fram en annan, för många välkänd, byggnad.

– Görvälns slott! Jag går mycket promenader med vår hund där. Det representerar en cool del av Järfälla, säger han.

Målar. Micke Rickman och Elie Gerbaka från föreningen Street corner driver projektet med muralmålningen på Huset på höjden där ungdomar målar sitt Järfälla. Foto: Mikael Andersson

Saknas lagliga graffitiväggar

Eleverna har haft två workshops där de fått planera sina målningar, och med sprejburkarna i hand har de tre timmar på sig. Simon är ingen nybörjare när det gäller graffitikonst, även om det sällan blir några större alster.

– Det finns inga lagliga graffitiväggar i Järfälla, det är tråkigt. Så jag målar tavlor hemma, och inte så här stort utomhus, säger Simon.

En bit bort står Alva och Megan. Även om de är vana tecknare är de "nybörjare på sprejburkar", som de själva säger – vilket dock inte märks på resultatet. De gör en gemensam framtidstolkning där världen har drabbats av översvämningar och människor rör sig i undervattenstunnlar.

– Det visar att om man inte gör någonting nu, så kommer länder bli täckta av vatten, säger Megan.

I målningen står en tjej och skrollar i sin telefon, omedveten om en drake som rör sig precis ovanför.

– Det är en människa som bara står med sin telefon och fotar sig själv, och inte märker vad som händer runtomkring, förklarar Alva.

Vernissage

Lördag 25 maj kl 14-19 är det vernissage för "Järfälla: Dåtid, Nutid, Framtid" på Huset på Höjden, Engelbrektsvägen 47.

Järfälla hembygsmuseums nya montrar, elevernas muralmålning och en utställning om Barkarbystaden visas. Fri entré.

Stockholm Direkt