Här manifesterar de mot sexuellt våld i skolan

På Internationella kvinnodagen samlades mellan cirka 70 och 80 unga stockholmare på Mynttorget i en manifestation mot killars sexuella våld mot tjejer i skolan.

  • Publicerad 16:58, 8 mar 2019

"Vad ska vi göra? Krossa patriarkatet! Vad ska vi göra? Krossa patriarkatet! När? Nu! När? Nu! När, när, när? Nu, nu, nu!"

Medan tekniken strulade värmde de cirka 80-talet ungdomar som samlats på Mynttorget upp med klassiska gamla kampramsor. Strax efter 15 fick arrangörerna igång högtalarsystemet.

Det var SNAF – Sexualkunskapen Ni Aldrig Fick, ett initiativ av de tre eleverna Ebba Carlsson, Ida Karseland och Linn Englund på Sjölins gymnasium på Södermalm, och Femmetopia på Kungsholmens gymnasium, som tillsammans ordnat en manifestation mot killars sexuella våld mot tjejer i skolan.

Elevdemonstration mot sexuellt våld i skolan

Talare under manifestationen var bland annat FATTA!, organisationen mot sexuellt våld och för samtycke, Elsa Lantz från Porrfri barndom, Josefine Högström från ungdomsjouren Kraftbyrån, Ebba Bjelke, ordförande för Femmetopia och initiativtagarna till SNAF.

Hon kräver att skolan börjar kritisera porr

– Under #metoo fick vi ta del av vittnesmål som #räckupphanden och #tystiklassen. Det är tack vare de här modiga personerna som vi i dag kan stå och säga att sexualbrott i skolan sker på daglig basis och det är aldrig okej. Vi måste stå upp för våra rättigheter, sa Ebba Bjelke bland annat.

De fixar sexualkunskapen de själva inte fick

En av talarna var Elsa Lantz från ideella föreningen Porrfri barndom. Foto: Mimmi Epstein