Dick Åström, kontorschef på Trafikverket i Farsta, berättar att alla uppkörningsprov bedömda likadant. Foto: Maja Brand

Här misslyckas flest med uppkörningen

Under vår och sommar är det många som drömmer om att få körkort och i Stockholm är det många som åker till Farsta för att testa sina färdigheter. Men som om inte körprovet i sig är skrämmande nog är Farsta en av platserna där flest blir underkända.

  • Publicerad 07:30, 10 jul 2018

Många Stockholmare flyr till mindre städer med lugnare trafik, färre rondeller och få rödljus när de ska ta körtkort. Men många av personerna som stannar kvar i stan gör förarprovet för personbil i Farsta, Sollentuna eller Jakobsberg. Några av de platser som hamnar i topp på listan över andelen kuggade uppkörningar i landet.

CLAESSON: "Som om inte halkan var läskig nog hette vår lärare Hannibal"

Mellan januari och maj i år genomfördes 5 774 förarprov i Farsta av dessa godkändes endast 2430.

Dick Åström, kontorschef på Trafikverket i Farsta, har koll på statistiken och säger att ryktet sprider sig som lägereldshistorier. Men varför så många kuggar i just i Farsta går det bara att spekulera i, säger han.

– Jag är själv från Norrlands inland och i norra Sverige, där fler klarar första uppkörningen, har man en helt annan utbildningstradition. Man kanske behöver körkortet mer på glesbygden än i stan där det finns bra kollektivtrafik, säger han och tillägger:

– Däremot blir alla prov bedömda likadant. Att körningen inte blir godkänd tror jag har att göra med att kunden dels inte har koll på kunskapskraven och att den egna kunskapsnivån inte är tillräcklig.

Intensivkursen en fälla

Idag kan man välja om man vill ta körlektioner på körskola, privat på hemmaplan eller varva. Det förstnämnda sägs vara bäst för att bli godkänd på proven.

– Jag vill inte döma ut något av alternativen. Men har man kört på körskola och en trafiklärare anmäler dig till uppkörning, då är det säkrare att du har kunskaperna som krävs för att klara provet. Har du däremot anmält dig till uppkörningen själv, har du kanske inte full koll på alla moment.

En annan fälla är intensivkurserna.

– Intensivkurser kan vara jättebra om man har rikliga förkunskaper. Men har man inte det tror jag, personligen, att man kan kasta bort både tid och pengar. Man får inte stressa sig till ett körkort, det är viktigt med djupinlärning.

Vad är dina tips inför uppkörningen?

– Det räcker egentligen med ett enda ord, planering. Kom väl förberedd, chansa inte. Det finns inga genvägar. Det finns jättebra filmer på trafikverkets hemsida där man får veta hur provet går till och vad som krävs för att lyckas. Och kom ihåg, det är inte du som person som blir underkänd. Det är körningen.

Så ser statistiken ut:

Siffrorna gäller januari–maj 2018

Farsta
Totalt antal prov
5 774 

Totalt antal godkända prov
2 430

Totalt antal icke godkända prov
3 344

Totalt antal godkända i procent
42,09 %

I Hela landet

Totalt antal prov
123 535

Totalt antal godkända prov
56 660

Totalt antal icke godkända prov
66 875

Totalt antal godkända i procent
45,87 % 

Källa:Trafikverket

Dick Åström, kontorschef på Trafikverket i Farsta. Foto: Maja Brand

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.