Varannan vecka träffas Trädgårdsbjörnarna och odlar på Hötorgsterrassen. Trädgårdsmästaren Zac Fors visar hur man drar upp en rädisa för Philip, Grace och Ebba från förskolan Tule. Foto: Sacharias Källdén

Här odlar barnen på taket – mitt i City

Varannan vecka träffas Trädgårdsbjörnarna och odlar på Hötorgsterrassen. Vi i Vasastan följde med när barn från förskolan Tule gödslade, vattnade och skördade.

  • Publicerad 15:40, 12 jun 2018

Det är fredagseftermiddag och sex barn från förskolan Tule på Tulegatan sitter i en ring på gräset på Hötorgsterrassen och får lukta på små bruna pellets.

– Kan ni gissa vad det är, frågar Zac Fors som för dagen ersätter sin sambo Kristina Henkel i rollen som trädgårdsmästare på terrassen.

– Usch! Det är bajs, ropar flera i kör, äcklade och förtjusta på samma gång.

Och mycket riktigt.

– Det är hönsbajs. Och nu ska vi göra bajsvatten. För det är så man gödslar och får växterna att växa, säger Zack.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

En efter en trippar de efter honom på terrassen och fyller på sina vattenkannor. Sedan är det dags att skörda det som är klart medan gödselvattnet får stå till sig.

Barnen får hjälp med att klippa sallad men rädisorna drar de upp själva.

– Jag ska äta mina rädisor hemma på soffan när jag kollar på tv, säger Gustaf, 5 år och fortsätter:

– Jag har planteringar med potatis och morötter hemma på balkongen också.

– Jag ska ge min sallad till mamma och pappa. De kommer att bli glada. Pappa älskar rädisor, säger Ebba, 4 år.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

På taket odlar hon och de andra också jordgubbar, örter och potatis. Bland mycket annat. Trädgårdsbjörnarna är ett odlingsprojekt som har startade i fjol. Flera förskolor på Norrmalm och Östermalm deltar i projektet.

– Det är så roligt, man märker att stadsbarnen tycker det är spännande med odling och flera föräldrar har berättat att många pratar mycket och stolt om odlingarna, säger initiativtagaren Kristina Henkel, som är jämställdhetskonsult och arbetar på Olika förlag som bland annat ska ge ut en odlingsbok för barn.

Säsongen avslutas med en skördefest, förra året bjöds det bland annat på egenproducerade chips – friterade potatisskivor kryddade med egna örter.