Här odlar hyresgästerna matfisk i källaren

I en källare i Solberga växer både grönsaker och fisk som ska landa på hyresgästernas tallrikar. Det udda odlingsprojektet är ett av flera försök att få till nya klimatsmarta lösningar mitt i ett bostadsområde.

  • Publicerad 14:44, 10 okt 2019

Bakom ett cykelförråd i ett av Stockholmshems 50-talshus på Pliggvägen döljer sig en oväntad källarodling. Här skjuter växter som basilika, chili och koriander upp ur vattenfyllda växtbäddar som är ihopkopplade med två stora vattentankar fyllda med fisk.

– Det är niltilapi, en av världens mest odlade fiskar. Det är en god matfisk som växer snabbt. Vi har några som närmar sig halvkilot, så närmre jul kan vi fiska upp och äta dem, säger Torbjörn Frisö.

Innovativ. Torbjörn Frisö på Kretsloppsbolaget visar upp växterna och fisktankarna. Foto: Sacharias Källdén

Klimatsmart matproduktion

Han driver Kretsloppsbolaget som byggt testanläggningen för fisk- och grönsaksodlingen i Solberga. Tanken är att visa att det går att producera mat mitt i stan med små medel. Här tar man tillvara på värmen från huset, odlar utan antibiotika och gifter och slipper transporter. Vid årsskiftet är målet att hyresgästerna själva ska ta över och själva sköta om driften.

– Jag ser det här som en del av en omställning som vi måste göra till mer lokalt producerad mat. Att sköta om det här är inte mycket svårare än att odla i kruka eller att ha fisk i ett akvarium, säger Torbjörn Frisö.

Här är Kungsholmens jätteodling – under jord

Populär. Niltilapi är en av världens mest odlade fiskar. Foto: Sacharias Källdén

Växer så det knakar. “Jag skördar ett halvt kilo basilika i veckan så det blir mycket pesto hemma” säger Torbjörn Frisö. Foto: Sacharias Källdén

Källarodlingen fungerar som ett kretslopp där vatten pumpas från fisktankarna till växtbäddarna, som får näring från fiskarnas matrester och bajs. Från växterna pumpas vattnet sen tillbaka till fiskarna. Det enda som behöver tillföras är syre och fiskfoder. 

Målet: Fiskodlingar runt om i stan

– Min idé är att bygga såna här anläggningar runt om i Stockholm men än så länge finns det ingen marknad för det, säger Torbjörn Frisö.

Just den här odlingen i Solberga är en del av det EU-finansierade projektet Gröna Solberga som drog igång förra året. Mitt i Stockholmshems hyresrättsområde får företag testa nya klimatsmarta innovationer. Men det handlar också om att få med hyresgästerna i hållbarhetsarbetet.

– Förutom att stötta nya idéer inom miljö och energi så gör projektet också att folk kommer ut och pratar med varandra och lär känna varandra. Det ökar tryggheten. Och det känns kul att gå i bräschen, säger Sanna Wallenstierna på Stockholmshem. 

Ny kurs ska lära 100 Stockholmare klimatbanta i hemmet

Höns på gång

Solbergabon Sonja Sigge, som precis lämnat jobbet som textillärare och gått i pension, tänker engagera sig i hantverkslokalen där symaskiner finns för dem som vill lappa och laga och återanvända tyger. 

– Och så är jag nyfiken på arbetet med att få hit höns och att ta hand min egen kompost. Jag gillar också att vi har börjat dela grejer med varandra. Allt man kan ta tillvara är bra och så är det trevligt att träffa grannarna, säger Sonja Sigge.

Engagerad. Solbergabon Sonja Sigge vill gärna vara med och sköta om höns i området. Foto: Sacharias Källdén

Det här är Gröna Solberga

I Solberga får företag chansen att testa nya gröna och hållbara innovationer.

Målet är att hjälpa mindre företag att etablera sig och utveckla ny teknik som kan göra bostadsområden mer resurseffektiva.

Fokus är framför allt nya lösningar för dagvatten- och avfallshantering.

Hållbarhetsarbetet görs tillsammans med hyresgästerna som bland annat startat odlingsgrupper, en hönsgrupp och ett delningsprojekt. Det ska också startas en återbruksbutik i området.

Projektet drivs av IVL Svenska Miljöinstitutet och Stockholmshem. Det finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Visa merVisa mindre