Nyöppnat. E-type utökar med ytterligare en restaurang i Gamla stan. Foto: Hitta.se © Lantmäteriet,Metria / Fredrik Etoall

Här öppnar E-type ny krog

Röjarfest på ett kaparskepp från 1700-talet. Det är E-types vision för gästernas upplevelse, när han nu öppnar sin andra krog i Gamla stan.

  • Publicerad 13:40, 6 maj 2019

I åtta år har artisten Martin Erikson, mer känd som E-type, drivit den vikinga-inspirerade restaurangen Aifur i Gamla stan. Nu har han öppnat ytterligare en krog, Lasse i Gatan, i ett 1600-talsvalv i Gamla stan. Tanken är att gästerna ska känna att de kliver ombord på en röjig fest i samma stil som de som pågick på de skepp som kapade transporter för att komma åt mat och gods från hela världen under Kung Karl XII:s styre.

Det ska åstadkommas via historiens vingslag i de gamla valvens utsmyckning, dukning med handblåsta glas, personalens kostym och levande musik.

– Jag vill levandegöra vår svenska historia med underhållning, god mat och dryck. Det här blir ett helt nytt kapitel, en tid som ingen annan fångat upp, säger E-type i ett pressmeddelande.

E-type startar krogar i skärgården

Namnet, Lasse i Gatan, var det smeknamn som Lars Gathenhielm fick när han på uppdrag av Karl XII kapade skepp efter skepp på mat och förnödenheter, tillsammans med sin fru Ingela under 1700-talet. På menyn står mat och dryck med inspiration från samma tidsperiod.

Lokalen på Västerlånggatan har de senaste 40 åren huserat Café Art. Sedan juni 2018 har lokalen renoverats och anpassats tillsammans med riksantikvarieämbetet, arkeologer och arkitekter, uppger E-type.