Här öppnar efterlängtad idrottshall i Söderort

Stämningen var på topp när nya Telefonplanshallen invigdes under måndagen. Men idrottsföreningar är kritiska mot stadens fortsatta hallbrist: "Det är risk att barn, föräldrar och ledare tröttnar".

  • Publicerad 16:30, 22 jan 2020

– Skitsnygg!

– Exklusiv!

– Fräsch!

– High-tech!

Lovorden haglar när Västbergaskolans elever intar den nyrenoverade Telefonplanshallen på Västberga IP. Alva Lundvall, 13, gläds särskilt åt omklädningsrummen, och får medhåll av sina kompisar.

– De är stora och luftiga, och duscharna känns lyxiga.

– Det är stor skillnad mot tidigare. Från en barack till det här fina med massa redskap, säger Meghan Hönborg, 13.

I två och ett halvt år har hallen varit stängd för renovering. Nu, 91 miljoner kronor senare, har hallen, som bland annat ska husera Västbergaskolans gymnastiklektioner dagtid och idrottsföreningar kvällstid.

Den gamla gymnastiksalen har ersatts av en fullstor idrottshall i två plan med åtta omklädningsrum och en kafeteria.

Viktigt tillskott. I den nya hallen finns en fullstor basketplan, vilket är ovanligt att unga får ta del av i Stockholm enligt Ru Hedefalk, Fryshuset. Foto: Sacharias Källdén

Först ut. Bästisarna Elin Tarabangiz och Matilda Samuelsson är först med att testa repen i hallens hörn. "Superbra! Det är stort och finns många grejer att göra. Men repen är bäst!" säger Elin Tarabangiz. Foto: Sacharias Källdén

Föreningarna är glada över tillskottet – samtidigt som en oro för hur mycket de kommer att få nyttja hallen i praktiken är påtaglig.

Fryshusets basket kommer att starta sex nya barngrupper. Men det finns en risk för att man behöver ta in flera grupper på samma träningstid, och därmed inte kan nyttja den fullstora basketplanen.

– Allt beror på hur många tider vi får, det brukar bli slagsmål om det. Men vi är glada över att äntligen kunna erbjuda något för unga i det här området, säger Ru Hedefalk.

"Risk att folk tröttnar"

Lars Jonsson, Årsta AIK:s handbollsförening, kallar situationen i Stockholm för “bedrövlig” och hänvisar att det inte finns en enda fullstor hall, som behövs för handbollsmatcher, i hela Enskede, Årsta eller Vantör.

– Barn ska ha närhet till idrottsverksamhet heter det, men våra unga får inte det. Vi kommer ha våra äldre barn här, föräldrar har inte tid att skjutsa sina sjuåringar så långt bort. Risken är att barn, föräldrar och ledare tröttnar.

PEPP. Jana Rapajic, 12, Alva Lundvall, 13, Alisa Ibrahimefendic, 13, och Meghan Hönborg, 13, är positiva till den nya hallen: "Känns exklusiv!". Foto: Sacharias Källdén

Glada. Fastighetsborgarråd Dennis Wedin (M), idrottsborgarråd Karin Ernlund (C) och Stefan Hagdahl, Stockholm konst, under invigningsceremonin. Foto: Sacharias Källdén

Idrottsborgarråd Karin Ernlund (C) och fastighetsborgarråd Dennis Wedin (M) tillstår att det behövs betydligt fler hallar.

– Det är fortsatt hallbrist, det är vi ärliga med. Just nu satsar vi mycket på att rusta de hallar vi redan har. Vi för också samtal med privata aktörer som kan tänkas investera för att få fram fler hallar, säger Dennis Wedin (M).

Rektorn: "Vi tar ansvar"

Hans Larsson, rektor för Västbergaskolan, framhåller att skolan må förfoga över den nya hallen klockan 8-18 varje dag – men att man kommer att försöka sluta så tidigt som möjligt på eftermiddagarna.

– Med tanke på hallbristen så har vi ett ansvar. Det spelar ingen roll om det är våra barn eller andras, vi behöver ge föreningarna någonstans att vara också. Det är ju dem våra barn kommer att gå med i senare.

Nya idrottshallar i Stockholm – då öppnar de

2020
Kämpetorpshallen, Älvsjö
Hjorthagshallen, Östermalm
Mälarhöjdens gymnastikhall, Hägersten-Liljeholmen
(Upprustad) Forsgrenska sim- och idrottshall, Medborgarhuset, Södermalm

2021
Rödabergsskolan, Norrmalm

2023
Kristinebergshöjden, Kungsholmen
Hagsätra IP, ny idrottshall för rollerderby, Enskede-Årsta-Vantör
(Upprustad) Brännkyrkahallen, Hägersten-Liljeholmen

2024
Skanskvarnsskolan, Enskede-Årsta-Vantör
Slakthusområdet
Ulvsunda, Bromma
Vårbergs IP, Skärholmen

2025
Årstafältet
Skarpnäck
Alvik, Bromma
Bromstensstaden, Spånga-Tensta
Björnbodaskolan, Hässelby-Vällingby

2026
Stora Sköndal, Farsta
Hagastaden, Norrmalm
Nytorps gärde, Skarpnäck
Dalhagens BP, Rinkeby-Kista

2027
Finlandsgatan, Husby/Akalla
Spångadalen

2028
Bolidenplan/Steningeparken, Enskede-Årsta-Vantör
Frihamnen/Loudden, Östermalm

2030
Norra Djurgårdsstaden, Östermalm

2038
Årstafältet

2040
Två nya idrottshallar i Älsvjö

Källa: Idrottsförvaltningen. Tidsplanen är preliminär.
 

Visa merVisa mindre

NÖJD. Hans Larsson, rektor på Västbergaskolan är nöjd. "Elever och vuxna har följt bygget nära inpå, och förväntningarna har varit höga". Foto: Sacharias Källdén