Olga Ustian (t.v.) hoppas att det kan bli språkträning på Ung Station Vårberg. "Jag vill träna på svenska och studera och kanske bli sjuksköterska", säger hon. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Här öppnar en ny mötesplats för Vårbergs familjer

Spåkträning, pappagrupper och CV-workshops? Eller matlagning och utflykter? Exakt vad som ska ske i Vårbergs nya mötesplats ska bestämmas av besökarna. – Men det ska alltid vara för barnens bästa, säger Isabell Hedling, projektledare.

  • Publicerad 11:49, 14 nov 2017

– Varje ort behöver en sån här plats, där familjer och barn kan träffas utanför hemmet och där man lär känna de andra föräldrarna i området, säger mamman Isma.

Hon bor i Sätra och brukar vara med på Sätra Kidz aktiviteter där. Men när en ny mötesplats för barn och familjer öppnade i Vårberg förra veckan passade hon på att titta in.

– Vi kommer nog komma hit ganska ofta, kanske varannan vecka eller så, beroende på vad det är för aktiviteter här, säger Isma.

Så blev en lägenhet ett hem för Sätras alla kidz

Och exakt vad som kommer att hända i de stora lokalerna på Stångholmsbacken är ännu inte spikat.

– Vi vet att inskrivningsgraden till förskolan är låg här i Vårberg. Vi vet också att många går ut nian utan fullständiga betyg och att flera vill bli mer delaktiga i det svenska samhället. Det är tre saker vi vill hjälpa till med, säger Isabell Hedling.

Hon är projektledare på Stockholms stadsmission, som har öppnat och ska driva den nya mötesplatsen.

– Sen får vi se vad det blir. Vi vill att våra deltagare ska vara med och bestämma vilka aktiviteter vi ska genomföra och hur lokalerna ska se ut. Det är därför vi inte väntar med att öppna tills det ser perfekt ut här. Men alla aktiviteter ska alltid utgå från barnets bästa, säger hon.

"Jättekul!". Mustafa, Tasheem och Ayham tycker att det har behövts en sån här plats i Vårberg. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Varje ort behöver en sån här plats, där familjer och barn kan träffas utanför hemmet och där man lär känna de andra föräldrarna i området.

Extrastöd. "Stadsdelen och de föreningar som finns här, som Mitt127 och 127:s röster räknas, gör ett superbra arbete. Men vi vill vara ett extrastöd till det och jobba tillsammans", säger Isabell Hedling (i mitten), projektledare. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Mötesplatsen är Stadsmissionens tredje Unga station i staden och riktar sig till barn och unga upp till 16 år och deras familjer. På idéväggen som satts upp finns förslag på allt ifrån utflykter och pappagrupper till språkträning och matlagning.

På mötesplatsen ska en också kunna få hjälp i kontakten med myndigheter, eller bara en vuxen att prata med.

– Vi ska anställa barnombud som kan hjälpa de som besöker oss i vardagliga knepiga situationer. Det kan till exempel handla om ett brev från skolan eller arbetsförmedlingen som är svårt att förstå eller stödsamtal mellan barn och deras familj, säger Isabell Hedling.

Och redan den första öppendagen är det livligt i lokalerna på Stångholmsbacken. I ett rum sitter tre unga killar och lär sig skriva CV. I ett större rum sitter flera mammor och käkar medan barnen springer mellan lekrummet och hängrummet.

Mustafa Zaltti, som är här med sin mamma och lillasyster, tycker att det verkar som ett jättebra ställe.

– Det verkar jättekul här! Jag får slippa min lillasyster som brukar skrika och dra i mitt hår och vi har letat efter ett sånt här ställe, där man kan leka, träffa andra och ha lite mer plats, sedan leklanden stängde, säger han.

Nu har unga vuxna i Sätra sitt egna häng

Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Unga Station Vårberg

Unga Station Vårberg drivs av Stockholms Stadsmission och riktar sig till barn och unga upp till 16 år och deras familj och nätverk.

Lokalerna ligger på Stångholmsbacken 61 och kommer till att börja med ha öppet varje tisdag klockan 15-17. På sikt är planen att flytta till ännu större lokaler i huset intill.

Imorgon, den 15 november, har mötesplatsen öppet hus, klockan 16-18.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.