Snart på plats. Mitt emot Postgången vid Jakobsbergs station ligger det nya kontoret, där ordningsvakter, fältare med flera ska kunna samlas. Foto: Louise Bornhall

Här öppnar Järfällas nya trygghetskontor

I Jakobsbergs centrum börjar ett nytt kontor ta form. Tanken är att det ska fungera som en samlingspunkt för personal som jobbar med att öka tryggheten i kommunen.

  • Publicerad 11:19, 4 maj 2020

Målsättningen är att det inte ska finnas någon öppen drogscen i Jakobsberg.

Vi har tidigare berättat om handlare i den lilla gallerian Postgången vid stationsuppgången mot Jakobsbergs centrum, som sagt att de tappar kunder till följd av narkotikahandeln som pågår där. Även polisen har klassat stationsområdet som en öppen drogscen.

För ett år sedan presenterade Alliansen i Järfälla ett program om hur de ska förbättra tryggheten och säkerheten i kommunen. En av punkterna var att anlägga ett trygghetskontor i närheten av Jakobsbergs station.

– Vi vill ha en utgångspunkt för ordningsvakter, trygghetsvärdar, fältassistenter och nattvandrare att samlas på. Det kan även vara så att man kan ha lokalen till olika typer av aktiviteter eller om polisen vill göra avstämningar, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande.

Snart redo att öppna

Nu börjar kontoret mitt emot Postgången ta form, skyltar har kommit upp och flyttlådor ska packas upp. Tanken var att kontoret skulle invigas i dagarna, men på grund av coronaviruset har invigningen skjutits fram. Personalen har heller inte flyttat in ännu, men enligt Emma Feldman är planen att det ska göras löpande.

Vid lokalen kommer det att finnas tv-skärmar med nummer dit man kan vända sig om man upplever sig otrygg, likt det trygghetskontor som etablerats vid Sergels torg i stan.

Kommer kontoret vara tillgängligt för allmänheten?

– I dagsläget har vi inte någon plan på att man ska kunna gå in och göra polisanmälningar eller liknande. Men vi har inte satt någon färdig mall för detta, utan tänker att vi utvecklar detta löpande efter behov och önskemål.

Enligt Emma Feldman är förhoppningen att narkotikahandeln i Jakobsbergs centrum störs om det finns en ökad närvaro av både ordningsvakter, poliser och väktare.

– De här personerna vill inte bli störda. Målsättningen är att det inte ska finnas någon öppen drogscen i Jakobsberg, eller i Järfälla överhuvudtaget.

Droghandeln

Kommunen och lokalpolisen har sedan tidigare ingått ett medborgarlöfte för att öka tryggheten i Järfälla.

Fler poliser ska röra sig i centrala Jakobsberg, och jobba ihop med ordningsvakter, trygghetsvärdar och fältare under helgkvällar.

Förhoppningen är att även kameraövervakning ska mota bort narkotikahandeln från platsen.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt